Китайската Wingtech купува Nexperia за $3,6 млрд.

Wingtech е производител на смартфони за някои от водещите азиатски марки

Wingtech Technology Co Ltd, най-големият контрактен производител на смартфони в света, планира да придобие холандската полупроводникова компания Nexperia Holding за 25,2 милиарда юана (3,63 милиарда долара), съобщи Ройтерс.

Wingtech, производител на смартфони за някои от водещите азиатски марки, включително Huawei и Xiaomi, заяви в борсова регистрация, че планира да плати 18,45 млрд. юана, за да купи дялове от собствениците на Nexperia.

През септември фирмата обяви, че ще похарчи 6,7 милиарда юана, за да придобие дяловете на друг собственик на Nexperia. След новата сделка Wingtech ще притежава косвено 75,86% от Nexperia.

Планът за поемане на контрол над Nexperia, производител на полупроводникови компоненти, който се зароди от NXP Semiconductors, подлежи на одобрение от регулаторните органи, включително от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS).

Китайските регулатори по-рано тази година осуетиха сделката на Qualcomm на стойност 44 млрд. долара за придобиване на NXP на фона на нарастващото напрежение в търговията между Китай и Съединените щати.

Коментар