Вещи на Бийтълс и Джон Ленън ще се продават като NFT

Очаква се голям интерес към NFT търга за вещи на Бийтълс и Джон Ленън
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големият син на Джон Ленън – Джулиан ще продаде няколко вещи от музикалната история на баща си и неговата славна група Бийтълс, всички от личната си колекция. Джулиан обаче ще запази физическите предмети. Всеки от сувенирите ще се продава като незаменим токен (NFT).

Предметите, които ще се продават на търг, включват черна пелерина, носена от баща му във филма „Help!” и ръкописни бележки по песента на „Hey Jude”, съобщи BBC. Разпродажбата включва също NFT на афганиското палто, носено от Джон Ленън в телевизионния филм „Magical Mystery Tour” и три китари Gibson, подарени на Джулиан Ленън от баща му.

Всеки NFT ще се предлага като аудио-визуална колекционерска вещ, с придружаващ разказ от Джулиан Ленън заедно с изображенията на артикула. Очаква се най-голям интерес да привлече токенът на бележките, ръчно написани от Пол Макартни за „Hey Jude”. Той има начална цена от 22 260 британски лири. Очаква се наддаването да удвои тази сума.

Част от приходите от продажбата на NFT ще отидат за фондацията „White Feather” на Джулиан Ленън. Онлайн търгът ще се проведе на 7 февруари.

Незаменимите токени са „единствени по рода си” активи в дигиталния свят, които могат да се купуват и продават подобно на всяка друга собственост, но нямат собствена материална форма. Те са своеобразен отговор на колекционерските вещи в реалния свят.

Традиционно колекционерските вещи се разглеждат като ценни поради тяхната уникалност или рядкост. Цифровите файлове, напротив, могат лесно и безкрайно да се копират. С NFT уникалните активи могат да бъдат „токенизирани”, за да се създаде цифров сертификат за собственост, който може да се купува и продава.

Тъй като някои NFT сменят собствениците си срещу доста сериозни суми, измервани в милиони, стойността на пазара на цифрово изкуство и дигитални колекционерски стоки нараства интензивно и като обем вече се доближава до този на световната търговия с реално изкуство.

Коментари по темата: „Вещи на Бийтълс и Джон Ленън ще се продават като NFT”

добавете коментар...

  1. Ебасимуси

    Сигурно остарявам вече.
    На това, едно време му викахме забаламосване и шментене 🙂
    Ще ти го продам ама няма да ти го дам.
    Ще го платиш ама няма да е при теб, аз ще ти го пазя… честна скаутска.

    … боговете сигурно са полудели :/

Коментар