Суперкомпютър ще обучава AI да мисли като човек

Суперкомпютър на база Nvidia обещава пробив в обучението на изкуствения интелект
(снимка: Meta)

Нов суперкомпьютер, предназначен за работа с изкуствен интелект, се очертава като най-бързият в света. Машината е разработвана от Meta (компанията зад Facebook) от почти две години.

В проекта AI Research SuperCluster (RSC) участват няколкостотин специалисти, включително от компании като Nvidia, Penguin Computing и Pure Storage, съобщи Wall Street Journal. В момента изследователският екип използва суперкомпютъра за обучение на модели на изкуствен интелект за обработка на естествен език и компютърно зрение.

Целта на учените е да създадат обучаеми модели с повече от трилион параметри, като използват набори от данни с размер до екзабайти, приблизително еквивалентни на 36 000 години висококачествено видео.

„Изживяването, което създаваме за метавселената, изисква огромна изчислителна мощност и RSC ще позволи създаване на нови модели на AI, които могат да се учат от трилиони примери, да разбират стотици езици и много повече”, казва Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Meta.

В момента новият суперкомпютър се състои от 760 системи Nvidia DGX A100, които заедно съдържат 6080 ускорителя Nvidia A100. Това прави RSC петият най-бърз суперкомпютър в света. Клъстерите са свързани чрез технология Nvidia Quantum на InfiniBand с честотна лента от 200 Gbps.

До средата на лятото, когато RSC бъде напълно изграден, той ще съдържа около 16 000 графични процесора Nvidia A100, което ще го превърне в най-бързия AI суперкомпютър в света. Машината ще може да обработва до 16 TB данни в секунда. Meta отказа да разкрие местоположението на компютъра и стойността на проекта.

Изкуственият интелект обикновено изисква компютър, който извършва огромен брой нискоточни изчисления едновременно. За тази задача графичните процесори са много подходящи, тъй като имат хиляди процесорни ядра, работещи едновременно.

Конвенционалните суперкомпютри са оптимизирани за високопрецизни операции, докато AI компютрите работят на много по-ниски нива на точност, което позволява значително увеличаване на скоростта на изчисление, без да се засягат крайните резултати.

Суперкомпютърът на Meta се използва за изследователски цели и е малко вероятно продукти, базирани на него, да се появят през следващите години. Предполага се, че целта на компанията е да създаде AI модели, които могат да работят като човешки мозък и дори да осигурят контекстуално разбиране на ситуациите. Подобни системи ще могат да работят на стотици езици, да анализират текст, изображения, видеоклипове и да разработват инструменти за разширена реалност.

Технологията ще помогне на Meta да идентифицира злонамерено съдържание по-лесно и по-точно, а освен това ще даде възможност на изследователите на компанията да разработят AI модели, които могат да мислят като хора и да предлагат богато многоизмерно изживяване в метавселената.

Коментар