Нобелов лауреат: Изкуственият интелект ще победи хората

Даниъл Канеман предупреди, че не сме готови за предизвикателството на изкуствения интелект
(снимка: nrkbeta – IMG_4330, CC BY-SA 2.0, wikimedia.org)

Даниъл Канеман, израелско-американски психолог и нобелов лауреат, предупреди, че изкуственият интелект ще победи хората. Все още обаче не е ясно кога това ще се случи.

Канеман говори за противопоставянето на изкуствения интелект и човека в скорошно интервю за The Guardian. Според него, победата ще бъде за изкуствения интелект. Как хората ще се адаптират към новата ситуация е интересен въпрос, според психолога.

Той е уверен, че не сме готови за предизвикателството на изкуствения интелект. Пандемията вече показа колко лошо се справяме с нещо, което е трудно да се контролира. Човешкият мозък, например, не може да изчисли неща като хаотичното разпространение на вирус.

Психологът твърди, че е почти невъзможно хората да схванат експоненциални явления. Водим се от линейни явления, но неща като разпространението на вирус са различни. За хората е трудно да се адаптират към тях. В същото време технологиите напредват много бързо, вероятно експоненциално.

„Експоненциалните явления са почти невъзможни за нас да ги схванем”, казва той. „Ние сме много опитни в един повече или по-малко линеен свят. И ако нещата се ускоряват, те обикновено се ускоряват в рамките на разумното. Експоненциалната промяна [както при разпространението на вируса] е наистина нещо друго. Не сме подготвени за това. Отнема много време за възпитаване на интуицията”.

Канеман изтъква проблем с човешките умове: „Технологията се развива много бързо, вероятно експоненциално. Но хората са линейни. Когато линейните хора са изправени пред експоненциална промяна, те няма да могат да се адаптират много лесно към това”.

Той посочва медицината като една област, в която хората ще бъдат заменени от AI, най-вече в диагностиката. Освен това, според него, има доста плашещи сценарии, когато говорим за лидерство. След като е доказано, че можем да имаме изкуствен интелект с далеч по-добра бизнес преценка, какво ще стане с човешкото лидерство?

Защо да вярваме на Даниъл Канеман? Неговата книга от 2011 г. „Мисленето, бързо и бавно” – с над два милиона продадени копия – е една от най-влиятелните в областта на поведенческата икономика, която изследва как мислят хората – „бързото” мислене е интуитивно, „бавното” мислене е рационално – и това, което ни прави подготвени (или неподготвени) за вземане на решения за нашето бъдеще.

Освен това Канеман спечели Нобелова награда за 2002 г. за новаторската „теория на перспективите”, която обяснява как хората рационализират разликата между печалбите и загубите и как работят техните прагове за избягване на риска и апетита им за риск.

Коментари по темата: „Нобелов лауреат: Изкуственият интелект ще победи хората”

добавете коментар...

  1. Симо

    Фъшляка не му издържат нервите…ми тъп си си тва, типично лИке с мания че само той знае, ама нищо не знае

  2. Фофу

    Рекъл Симо който за момент извади главата от безумно скъпият китайски з…к за да каже уж нещо и пак я навря.

  3. Anonymous

    комп:
    за 11 ч. – 1 мил игри

    човек:
    за 20дни – 100 игри

    нема турнири човек срещу комп,

    За да не се види че аi като е създало човек го е направило лъжлив еХперт .

  4. Anonymous

    Питай Касаров които загуби от велосипеда дип блу.

  5. еХперт

    Човек играе 100 партии шах, за да стигне определено ниво, компютъра трябва да изиграе милиони партии, за да достигне човека. Кой учи експоненциално?

  6. Anonymous

    Меси има аспергер , не мой контактува с хора.

    Интуативен ли е или рационален ?

  7. Anonymous

    Мислене

    бързото = интуитивно

    бавното = рационално

  8. Симо

    Ще победи но само тези с минтелект като на фъфляка

  9. Anonymous

    Взел нобел за да ни разкаже с 40г ЗАКЪСНЕНИЕ филма терминатор(1984г) за богинята скайнет.

  10. Anonymous

    бързото мислене – интуитивно бавното мислене – рационално

Коментар