Хакерските групи – мистериозни и опасни

Повечето хакерски групи се формираха в последните десет години
(снимка: CC0 Public Domain)

Киберпрестъпленията стават все по-опасни и широко разпространени. Групи хакери спират цели производствени мощности, крадат секретни документи и пари от сметки на банкови клиенти. Кои са те?

За спецовете е трудно да се справят сами с големи хакове, затова все по-често се обединяват в групи. Обикновено службите хващат отделни техни членове, които след това излежават присъдите за престъпленията – своите и на колегите си, които остават в сянка.

Повечето от най-опасните хакерски групи са формирани през последните 10 години. Какви са тези организации и кой ги финансира? Ето подробности за няколко от най-прочутите групи:

Carbanak

Тази група е открита за първи път от Лаборатория Касперски през 2014 г. Използвайки фишинг имейли, групата инжектира злонамерен код на компютри, принадлежащи на банки и няколко хиляди лица. Общо престъпниците са успели да откраднат над 900 милиона долара.

Въпреки факта, че през 2018 г. Европол арестува лидера на тази група, тя не спря дейността си и продължи да използва злонамерен софтуер за проникване в компютрите на финансови институции.

DarkSide

Първата информация за тези хакери, вероятно от Русия, се появи през 2020 г. Групата се прочу, като спря тръбопровода на Colonial Pipeline. Престъпниците поискаха откуп от 5 милиона долара за възобновяване на работата и го получиха в биткойни няколко часа след атаката.

За хакерите на DarkSide се знае много малко, освен че даряват по-голямата част от откраднатите пари за благотворителност, според публикация на BBC. Смята се, че групата е съставена от опитни киберпрестъпници, съдейки по начина, по който действат.

LulzSec

Тази група, чиито членове бяха хванати през 2012 г., се счита от западните експерти за една от най-ефективните хакерски групи в света. Хората на LulzSec щяха да останат на свобода, ако агентите на ФБР не бяха успели да вербуват главатаря им – 28-годишния нюйоркчанин Хектор Ксавие Монсегюр.

Само благодарение на това служителите на реда успяха да разкрият самоличността на киберпрестъпниците, разпръснати по целия свят. По време на своята дейност LulzSec успя да проникне в системите на такива гиганти като Sony, Nintendo и AT&T.

Коментари по темата: „Хакерските групи – мистериозни и опасни”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Брей ,какви неща само…
    Вероятно Мъск е начело на военната отбрана срещу елегантните групи в света . За да се развива до пълна трансформация ИИ трябва да се сражава с копираща машина
    и на края – те да си идат на Марс , а ние да си четем книги сред природата .
    Брей,брей…

Коментар