Мениджърите се оглеждат за нови доставчици на ИТ

Дигиталната трансформация и пандемията ускориха инвестициите в технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Значителни промени в ИТ доставките се очакват тази година. Бизнес лидерите търсят алтернативи на съществуващите доставчици на хардуер и софтуер, особено в бързо развиващи се области като данни и анализи, сочи скорошно проучване на IDG сред повече от 600 ИТ ръководители.

Близо половината (45%) от анкетираните мениджъри планират да закупят технологии от нови доставчици през 2022 г. Повече от половината (51%) очакват ИТ бюджетите да се повишат тази година, а 39% смятат, че разходите за ИТ ще останат стабилни, според резултатите от проучването.

Над една трета (35%) от анкетираните посочват софтуера като приоритет при разпределянето на своя ИТ бюджет. Оборудването е второто най-важно направление (за 34% от анкетираните), а ИТ услугите са третото (28%).

„Идват промени сред купувачите на B2B технологии. С дигиталната трансформация, която се ускорява на фона на пандемията от Covid-19, наблюдаваме увеличение на инвестициите в технологии, което води до по-високи бюджети на разположение на ИТ ръководителите”, коментира Стейси Раап, мениджър маркетинг и изследвания в IDG.

През новата година технологичният сектор вероятно ще получи повече предложения за договори, като се има предвид, че съществуващите решения трябва да бъдат рестартирани, допълва анализаторът, цитиран от Data Center Knowledge.

Други интересни тенденции, споменати в доклада, включват влиянието на недостига на умения върху вътрешната ИТ стратегия на компаниите и нарастващата готовност да се разчита на ИТ консултанти при покупката на технологии.

На въпроса колко е вероятно една компания да използва ИТ консултант при закупуване на технология, 91% от респондентите казват, че е по-вероятно да използват такъв. Най-често търсеният съвет е при закупуване на ИТ услуги (45%), облачни продукти или услуги (41%) и решения за киберсигурност (37%).

Коментар