Microsoft дефинира РС-то за виртуална реалност

Microsoft определи изискванията към хардуера на персоналните компютри за нормална работа с гарнитурите за виртуална реалност (VR).

В последната тестова дистрибуция на Windows 10 е включен инструмент, наречен „Windows Holographic First Run”. Това е приложение, което тества компютъра за готовност за работа с шлем за виртуална реалност.

Минималната конфигурация включва 4GB оперативна памет, порт USB 3.0, графичен адаптер с поддръжка на DirectX 12 и четириядрен процесор Intel с технология Hyper-Threading.

От спецификацията е очевидно, че за работа с обикновените VR шлемове не е необходим мощен и скъп персонален компютър. Машини с посочените характеристики са напълно достъпни за масовия потребител.

Все пак трябва да се има предвид, че това са минималните изисквания към хардуера на РС-тата, при които VR гарнитурите ще работят коректно. Сериозните 3D игри ще се нуждаят от мощен хардуер, най-вече в частта на видеокартата, отбелязва The Verge.

Предстоящото обновление Windows 10 Creators Update разкрива намеренията на Microsoft да направи Windows платформа за виртуална реалност. Компанията ще стимулира своите партньори да наводнят пазара с достъпни VR шлемове.

Коментар