Сателитният интернет на Илон Мъск удивлява с качество

Сателитният интернет на Starlink демонстрира неочаквано добро качество
(снимка: Starlink)

Първите участници в бета тестовете на сателитния интернет, предлаган от Starlink – един от мащабните проекти на Илон Мъск, са доволни от скоростта и качеството на връзката.

В края на октомври Starlink започна тестови изпитания на своята услуга. Членовете на програмата Better Than Nothing Beta, които трябва да закупят цялото наземно оборудване от Starlink за $499 и след това да плащат месечна абонаментна такса от $99, съобщават за неочаквано добро представяне на сателитния интернет.

В дискусия в Reddit потребителите отбелязват, че средната скорост на достъпа е над 150 Mbps, въпреки че самата компания обещава от 50 до 150 Mbps. В същото време нито валежите, нито студеното време оказват значително влияние върху скоростта на връзката – напротив, бета тестерите подчертават, че понижаването на температурата на въздуха увеличава скоростта.

Според публикация на Business Insider, в студено време скоростта на сателитния интернет нараства средно с 20 Mbps. Най-бързата скорост на изтегляне – 208,63 Mbps – е регистрирана в Сиатъл.

Терминалите за получаване на сигнал, инсталирани на улицата, се справят дори и при лек сняг. Повърхността на електрониката се загрява достатъчно, за да разтопи снега, но качеството на връзката намалява при обилни снеговалежи. Един от потребителите на Starlink съобщава, че при снежна буря скоростта е спаднала до 20-30 Mbps, но с края на валежите всичко се е върнало към предишните си стойности.

Проектът Starlink предвижда израждане на мрежа от над 11 хиляди компактни сателита в ниска земна орбита. Те ще поддържат комуникация с базови станции и абонати на повърхността в Ku, Ka и V радиочестотни ленти (2-18, 26,5-40 и 40-75 GHz).

В завършения си вид флотилията от сателити ще осигури високоскоростен (спрямо текущите сателитни комуникационни мрежи) достъп до интернет със закъснения по-малки от 15 милисекунди, тъй като между всички сателити ще бъде изграден лазерен канал за комуникация.

Всеки сателит на Starlink е проектиран да работи минимум пет години и е оборудван със собствени електрореактивни двигатели за ориентация и поддържане на орбитата.

Коментари по темата: „Сателитният интернет на Илон Мъск удивлява с качество”

добавете коментар...

  1. Геймър

    Става за ЦС

  2. Anonymous

    ЕДНА магнитна буря и Слъчевно изригване и тази комуникация отива по дяволите.
    Не може без старата и надеждна “жица” подземни кабели и връзки оптични минаващи по дъното на океани. Ето тома е впечатляващо. Много по-скъпо е сателит да се поддържа с кратък живот на експлоатация. Много по-добър е проекта на Гугъл с балоните и безпилотните дирижабли.

  3. Anonymous

    Да не си помислите, че могат Бета тестерите да са подкупени да направят PR и рекламата.

  4. :о)

    То така и в един друг бизнес първо раздават хубавите дозички, преди да минеш на “НОРМАЛНОТО” смесено с боклуци 🙂
    Та и тук е така, като стане масово сигурно ще си стане 10 мегабита и пак ще подскачат от радост.
    Иначе, ако не четете коментарите в РЕДДИТ , дали ще успеете да скалъпите новина?
    А кво пише в БГ Мама ме интересува?

  5. Нени

    Ти просто си с умствен дефицит

  6. Nito

    Нито се гъбарка, нито говори наизуст.

  7. Лея13

    Наистина американците ползват доста скапан интернет.Същото се отнася и за немският интернет-плащаш доста евра за слаб нет.Говоря от собствени, директни наблюдения.Не знам защо те учудва казаното в предния коментар.

  8. Dinoas

    Говориш наизуст или… Да разбирам че се гъдабаркаш, просто ми стана интересно що го правиш

  9. Anonymous

    Ama pak preeabotena snimka, zemqta ot kosmos ne izglejda taka

  10. ммм

    Е какво няма да се удивляват, в щатите кога са виждали нет с повече от 2-3 мегабита ;D Ние тук вече сме на гигабит тия чак сега откриват 100 мегабитовия нет 😀

Коментар