FCC видя слабо място в сателитния интернет на SpaceX

Сателитните мрежи за интернет не могат да осигурят закъснение под 100 ms, смята FCC
(снимка: Starlink)

Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) заяви, че има „сериозни съмнения” дали SpaceX и други компании за спътникови мрежи на ниска земна орбита (LEO) могат да предоставят достъп до интернет със закъснение на сигнала под 100 милисекунди.

Ръководството на FCC предлага да се облекчат правилата на предстоящи търг, така че SpaceX и други сателитни доставчици да могат да получат финансиране за своите проекти по изграждане на широколентови спътникови мрежи.

„Ние не сме запознати с мрежа на ниска земна орбита, която да предоставя услуги за широколентов достъп за домашни потребители, отговарящи на изискванията на Комисията за закъснение от 100 ms в двете посоки”, се казва в съобщението.

При сегашните условия компании като SpaceX, които кандидатстват за финансиране от позицията на доставчици на широколентов интернет с ниска латентност, имат всички шансове да се провалят.

На 29 октомври тази година ще се проведе търгът Rural Digital Opportunity Fund (RDOF) на FCC, чийто победител ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 16 милиарда долара за период от 10 години за пускане на услуга за широколентов достъп до интернет в определени селски райони на САЩ.

Когато разпределя средствата, FCC ще даде предимство на мрежите с ниска латентност, така че SpaceX и други доставчици, използващи спътници на LEO орбита, могат да срещнат проблеми. Дори доставчиците, използващи DSL технология, ще имат предимство, ако FCC класифицира сателитните компании като доставчици на услуги с висока латентност.

SpaceX, от своя страна, твърди, че скептицизмът на FCC е необоснован, тъй като системата Starlink за широколентов достъп до интернет лесно ще преодолее прага от 100 ms за услуги с ниска латентност, включително като се отчете времето за обработка на сигнала при най-лошите сценарии.

Коментари по темата: „FCC видя слабо място в сателитния интернет на SpaceX”

добавете коментар...

  1. ВБА

    Това, до някъде е добре за граждански цели, но основно, ще се използват от спец службите и военните за засичане/подслушване на независимо, какви цели. Сигурно, някои си мислят, че броя е неунищожим, но дали е така? Основно над вражеска територия всички сателити, ще бъдат унищожени за секунди или минути, а зрящите стават напълно слепи и глухи независимо от бройката в близка или по далечна орбита при използването малко на брои на Е М И… Явно вече е започнало милитаризирането на космоса с бързи темпове от страна на американците, като искат да си осигурят космическо превъзходство основно пред Китай и Русия. Не е лошо, някои да си спомнят, че всяко действие има противодействие и то в пъти по евтино. Някои вече тотално започват да изперкват….спрете се! вече сме 21 век, а не сте си научили уроците… Средства трябват за други …тук на Земята… Бъдете здрави?!☯️

Коментар