Лаптопите с превес над настолните РС в гейминга

Съотношението в продажбите на гейминг лаптопи и десктопи е 3:2 в момента
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на компютри за игри в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) ще нараснат през второто тримесечие, като лаптопите имат превес над настолните РС, сочи анализ на IDC.

Пазарът на геймърски компютри в EMEA през първото тримесечие са намалели с 2,7% на годишна база и възлизат на 1,6 милиона броя. Но през текущото второ тримесечие се очаква ръст от 10,6%, според прогнозата на IDC.

Втората половина на годината се очертава слаба и като цяло IDC очаква спад от 2,4% за 2020 г. В дългосрочен план обаче пазарът на геймърски компютри ще расте, вярва анализаторската компания.

По-точно, през 2024 г. се очаква да бъдат доставени 8,1 милиона геймърски компютри на световния пазар, което съответства на средногодишен ръст от 4,1% за разглеждания период.

Що се отнася до разпределението на пазара между настолни и мобилни компютри, тази година ще бъдат доставени 2,666 милиона десктоп РС и 4,202 милиона мобилни компютри, тоест съотношението ще е приблизително 2:3.

Очакванията са през 2024 г. да бъдат доставени 2 696 милиона настолни компютри и 5 390 милиона лаптопи за игри. С други думи, лаптопите ще осигурят ръст на целия пазар, а съотношението настолни-мобилни РС ще достигне 1:2.

Коментари по темата: „Лаптопите с превес над настолните РС в гейминга”

добавете коментар...

  1. Георги

    Нормално е Лаптопите да задминават настолните. 2014 година за последно купих настолен Gaming компютър , но тогава лаптопите найстина бяха много назад в сравнение с настолните си братя. Сега на пазара има страхотни 6 ядрени Лаптопи със истински графични карти който в някой случай имат същата произдовителност като десктоп. Удобството да можеш да вземеш лаптопа с теб и да го ползваш мобилно е огромен фактор. А ако някой иска класическо Десктоп изживяване то тогава 2 USB-та и 1 HDMI по късно и вече може да се използва традиционно. Много съм доволен как се развива технологията, нямам търпение да видя какво ще предоставят nVidia и AMD със следващите си генераций за мобилни устройства.

Коментар