Над 70% от българите ще пазаруват на Black Friday

Пандемията увеличи предпочитанията на българите към онлайн пазаруването
(снимка: CC0 Public Domain)

Ускорената еволюция на онлайн търговията през последните месеци повишава и популярността на кампанията Black Friday (Черния петък) у нас, сочи ежегодното проучване на Kantar, проведено по поръчка на eMAG.

Рекордните към момента 96% от българите знаят какво представлява Black Friday, а 72% от тях тази година възнамеряват да се възползват от специалните оферти с намаления и да направят покупка.

Онлайн магазините продължават да са първият избор за Black Friday, за който се сещат – това е мнението на 73,7% от потенциалните клиенти (три пъти повече от предпочитащите физически магазини). В сравнение с миналата година и най-вероятно поради пандемията, делът на пазаруващите онлайн се увеличава с над 10 пункта.

Проучването отговаря и на въпроса кои ще са най-търсените продукти на Black Friday. Водеща е категорията Дрехи, към която са се насочили 37,9% от възнамеряващите да направят покупки по време на шопинг събитието, следвана от Обувки (21,6%) и Малки домашни електроуреди (11,6%).

Други категории на фокус за тазгодишния Black Friday са Смартфони и джаджи, Големи домакински електроуреди, Играчки, продукти за бебета, Дом и декор, Ремонт и хоби.

Тенденциите в търсенето се определят както от промените в социалните навици – хората прекарват повече време у дома и се грижат за комфорта, здравето и за възможността да изпълняват лесно работните си задължения дистанционно – така и от специфичните потребности на различните възрастови групи:

  • 18-24-годишните ще търсят основно дрехи (50%);
  • при младите родители на възраст 25-34 години най-голям ръст има категорията Играчки (10.8%);
  • 35-44-годишните ще се насочат предимно към дрехи, обувки и малки домашни електроуреди;
  • а 45-55-годишните демонстрират повишен интерес в сравнение с миналата година към малки домашни електроуреди, гуми, ремонт и хоби;
  • дамите показват предпочитание към дрехи, обувки и козметика;
  • при мъжете ръст на интереса се отчита към спортни уреди и лаптопи.

Пазаруващите онлайн са 78%, което бележи леко повишение спрямо предходната година, като сред тях най-активна е групата 25-34 г., следвана от 18-24 г. (съответно 91,9% и 85,2% от тях правят покупки онлайн).

Коментари по темата: „Над 70% от българите ще пазаруват на Black Friday”

добавете коментар...

  1. ха

    Абе всички са чували за черния петък, но чувал ли е някой за зеления четвъртък?

Коментар