COVID-19 вероятно ще доведе до „десетилетие у дома”

Коронавирусната пандемия постави много хора под „домашен арест”
(снимка: CC0 Public Domain)

Въздействието на пандемията от COVID-19 върху живота на хората ще бъде дългосрочно и вероятно ще доведе до „десетилетие у дома”, сочи проучване на компанията Accenture сред 8 800 души в 20 държави.

Основната констатация от проучването е, че хората се преориентират към местната общност, принуждавайки търговците на дребно и доставчиците на потребителски стоки да адаптират предлагането към новите условия.

Продължаващият дискомфорт, свързан с обществените пространства и пътуванията, съчетан с нарастващия финансов страх на фона на намаляващите доходи на домакинствата, ще принуди хората да останат предимно вкъщи, сочи анализът.

Така например, 69% от анкетираните очакват, че през следващите шест месеца по-голямата част от комуникацията им ще бъде у дома, в къщата на приятел или виртуално. Повече от половината (53%) от хората, които никога досега не са работили от вкъщи, планират да правят по-често това в бъдеще.

Около 56% от потребителите казват, че пандемията ги принуждава да пазаруват в близките магазини, а 79% от тях планират да продължат да правят това в дългосрочен план. 56% от потребителите купуват повече местни продукти, като 84% от тях възнамеряват да правят това и в бъдеще.

Интересното е, че 50% от анкетираните посочват финансовата сигурност като един от трите главни проблема през следващите шест месеца. Не е изненадващо, че 54% от хората вече пазаруват по-икономично и вероятно тази тенденция ще се запази.

Намирайки се под „домашен арест”, хората започнаха да общуват повече с роднини и приятели виртуално, да се пробват в кулинарията, в подобренията на дома и усвояването на нови умения. Освен това мнозина най-накрая намериха време за своето хоби. Повечето от анкетираните възнамеряват да продължат да прекарват времето си в съответствие с новите представи за живота.

Според анализаторите, „домът вече е нова граница” – той се е превърнал в място за работа, учене, изпробване на нови хобита, социализация и сигурно убежище, така че компаниите трябва да отчитат тази реалност.

Коментари по темата: „COVID-19 вероятно ще доведе до „десетилетие у дома””

добавете коментар...

  1. Дигитал

    Благодаря Ганьо. До :о) нормално е да има базици обаче анонимният тапирчо много се е засегнал. Няма оплашени хора тук и няма да има тепърва много неща трябва да се променят и рестартират. Когато се налага ще се ползва и още по-груб тон. Явно тапира е някакъв аутсайдър, който се бута там където не му е мястото. Ако е тук нашият любимец Фофу, вероятно щеше да го определи този тапир като изтрещял комуняга, който разчита да старите репресиращи служби за преследване на прогресивно мислещите хора.

  2. :o)

    Ганьо , човека се бъзика бе, много наплашени сте станали покрай тия протести 🙂

  3. Ганьо

    Леле мале докъде го докарахте. Да нема свобода на словото. Къш и марш, тапир било за 7 г лишаване на свобода. Дигитал много добре ти е отговорил ти като си наистина тъп човек и прост човек така ще се отнасят хората с теб. Няма какво да хленчиш и жалваш. Да ти видим твоето IQ дали си за лечебно заведение?

  4. до Данс и Прокуратурата

    тапирски хора марш … къш … вън от Интернета. Дим да ви няма притивни диваци.

    Насаждане на омраза се накзва до 7 г лишаване на свобода.

  5. Дигитал

    Яйде един анонимен тапир с дефектен чип в главата. Никой не казва че всичи хора трябва да са ИТ спецове, за могат дистанционно да бачкат.

    Ти като ползуваш смартфона си и интернета да драскаш тъпнята си тук – не е нужно да никакъв експерт. Такива ограничени тапирски хора марш … къш … вън от Интернета. Дим да ви няма притивни диваци.

    Достатъчно МНОГО професии ИМА, които НЕ СА в ИТ бранша и МОГАТ да се трансформират в НАПЪЛНО и / или ЧАСТИЧНО на дистанционни като: Адвокати, Одитори, Преводачи, Счетоводители, Учители, Инструктори, Психолози, Консултанти, Секретарки, Маркетинг специалисти, Мениджъри, онлайн търговци, Организатори на конференции, държавна администрация и още какво ли не има да се изброи.

    Градовете могат да станат като полуавтономни държавни единици в голяма степен самоподдържащи се. Със собствени градски парламенти. Селата могат да се трансформират като села от градски тип със земелска, производствена и индустриални части. Овчари и овце нямат работа да се мотат и живеят безцелно по големите градове и стъклени молове, които нищо не произвеждат.

    Пътуванията между държави, градове, села в огромна степен могат да намалят до минимум за доставки на стоки и обмен на продукция.

  6. Анонимен

    Целият свят е ИТ експерти и цял свят работи от вкъщи. Тъпотии пишете.

  7. Anonymous

    Далеч по-вероятно е да доведе до премахване на властта като явление и понятие и преминаване към пряка демокрация с пряко избирани пълномощници.

    Насоки и стратегии за развитие ще се обсъждат в публичното пространство и гласуват на референдуми.

    Пълномощниците ще носят пряка и пълна отговорност за следване на тези стратегии и оптимално изразходване на предоставените средства. В края на мандата ще представят пълен и детайлен отчет за дейността си.

    Само така ще имаме демокрация, всичко останало е лъжа и измама.

  8. Дигитал

    Защо пък точно десетилетие? Може да бъде цял век, та дори и повече. Днес има толкова много никому не нужен бизнес, който трябва да се трансформира в доставки и в дистанционна работа. Раздават едни пари на вятъра. Нали сме свободен пазар? Нека който не иска да си промени бизнеса и модела да бъде оставен свободно и по естествен път да си фалира, да се маха.

Коментар