Британска медия: Nvidia е близо до покупка на Arm

Шефът на Nvidia Дженсън Хуанг е на път да осъществи мега сделка – покупката на Arm
(снимка: Nvidia)

Преговорите за продажба на разработчика на чипове Arm са близо до приключване. Те се водят само между Arm и графичната компания Nvidia, твърди британското издание Evening Standard.

Според неофициалната информация, поглъщането, което може да струва на Nvidia повече от 50 милиарда долара, трябва да приключи до края на лятото.

Arm беше обявена за продажба от настоящия си собственик, японската компания SoftBank, през април т.г. Инвестиционната банка Goldman Sachs бе наета за оценка на намеренията на потенциалните купувачи.

Goldman Sachs се обърна първо към Apple, но от Купертино отказаха покупка. Тогава банката се опита да създаде консорциум с участието на Qualcomm, Samsung и Nvidia. В крайна сметка единственият заинтересован купувач остана Nvidia.

Продавачът очаква да получи за Arm около 52 милиарда долара. Това е значително повече от 32-те милиарда, платени при закупуването на Arm от SoftBank през 2016 г.

Сделката може да бъде подчинена на условия от страна на британското правителство, което през 2016 г. настоя за запазване на централата на Arm във Великобритания и увеличаване на броя на служителите. Не е ясно дали тези изисквания ще останат задължителни за новия собственик.

Продажбата също така може да предизвика напрежение в търговските преговори между Обединеното кралство и Япония. Великобритания се надява да постигне бързо споразумение с Япония, преди да напусне Европейския съюз догодина.

Коментар