Huawei и Honor могат да останат без Android актуализации*

Потребителите на Huawei и Honor под Android може да се лишат от обновяванията на софтуера
(снимка: CC0 Public Domain)

Изтече лицензът, който позволяваше на американски компании да доставят актуализации на софтуера за устройствата на Huawei. Това означава, че в бъдеще Android смартфони и таблети Huawei и Honor, както и други продукти, включително телекомуникационно оборудване, могат да останат без обновявания, вкл. на сигурността.

Временният лиценз допускаше някои изключения от забраната за сътрудничество на американските компании с Huawei, въведена от правителството на САЩ миналата година. Съгласно забраната, американски компании не могат да доставят технологии на Huawei, но устройствата на китайския производители продължиха да получават актуализации на софтуера и кръпки за сигурността, благодарение на временния лиценз.

Министерството на търговията на САЩ обясни този свой ход с необходимостта да се осигури гратисен период за някои американски телеком оператори, които използват оборудване на Huawei в мрежите си. Това се отнасяше главно за малки регионални оператори, тъй като големите телекоми или не използваха оборудване на Huawei, или вече го бяха заменили.

Министерството потвърди, че лицензът вече е изтекъл, като добави, че „дава възможност на потребителите и доставчиците на телекомуникационни услуги да продължат да взаимодействат със съществуващи мрежи и устройства, ускорявайки прехода към алтернативни доставчици”. Говорител на Huawei заяви, цитиран от Вашингтон Пост, че компанията „наблюдава ситуацията и оценява възможните последици”.

Краят на лиценза също означава, че Google вече няма да може да предоставя актуализации на софтуера за мобилни устройства Huawei, работещи под Android. Преди това, съгласно споменатия временен лиценз, интернет компанията доставяше актуализации за Android и фирмените си услуги на устройства Huawei и Honor, които бяха пуснати преди влизането в сила на забраната на правителството на САЩ от май 2019 г.

* Същевременно Huawei разпространи официално становище, в което компанията подчертава, че „ще продължи да предоставя актуализации за сигурност и следпродажбени услуги на всички съществуващи смартфони и таблети Huawei, които са продадени – или които все още са налични за продажба – в световен мащаб”.

Коментари по темата: „Huawei и Honor могат да останат без Android актуализации*”

добавете коментар...

  1. Някой си там..

    Аман от простотиите му вече прекалява! Huawei могат да си създадат друга операционна система и без това..

  2. Някой

    Тръмп не е американски президент, а поредния идиот дошъл във властта. Как досега при Обама Хуауей нямаха проблеми, а откакто Тръмп стъпи почна с простотиите наляво и надясно. Вдигна данъци и направи толкова поразии. Хич не ми харесва.

  3. Венцислав

    Вярвам че хуауеи ще се справят и ще станат по силни искам цял китаи да стане срешу тоуя тръмп, това е даржава от всякакви националности тооя кретен тръмп сигорно е роднина на хитлер малооумник, как не умря бре бре

  4. Anonymous

    А пък ние купихме от американците самолети. Или трябва да слушаме или ще ги приземят. Примера е Хуавей.

Коментар