Доналд Тръмп не изключва санкции срещу Alibaba

Доналд Тръмп потвърди, че и други китайски компании, вкл. Alibaba, са в дневния ред за забрани
(снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в електронната търговия Alibaba може да стане следващата цел за санкции от страна на САЩ. След забраната наа TikTok президентът Доналд Тръмп потвърди намерението си да окаже натиск и върху други китайски компании.

На въпрос на журналист по време на пресконференция в събота дали и други китайски компании – като Alibaba – са в дневния ред за забрани, Доналд Тръмп отговори утвърдително: „Да, ние разглеждаме и други обекти”, предаде Ройтерс.

В петък стана ясно, че САЩ удължават до 90 дни срока за китайската компания ByteDance да се откаже от собствеността си върху американското подразделение на TikTok.

Държавният департамент обясни натиска върху китайската компания с опасения относно сигурността на личните данни на американските граждани, които видео услугата TikTok събира.

И въпреки че TikTok многократно е уверявала Държавния департамент, че данните на американските потребители се съхраняват на сървъри в САЩ и Сингапур и китайските власти нямат достъп до тях, този аргумент не се взема предвид от Доналд Тръмп.

Коментари по темата: „Доналд Тръмп не изключва санкции срещу Alibaba”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    До Българин – да, много точно казано, когато вече не са конкурентоспособни – изнудване и санкции! НО, има едно ГОЛЯМО НО – ти вярвашли, че китайците не прибягват до изнудвания, санкции, заплахи, прилагане на насилие, контрол и т.н., когато те почувстват, че не влядаят дадена ситуация в своята област? Абсолютно същото е и умножи по 4, ето това би представлявала една тоталитарна американщина. Нито китайците, нито американците, нито руснаците не са по-добре. Какъв е извода – не знам, но вероятно към повече независимост на отделните граждани, фирми и общества от правителства и власт отгоре.

  2. ха

    Ако приложат санкции срещу Алибаба, то това означава ли, че САЩ автоматично толерират 40-те разбойника?

  3. Българин

    Пазарна икономика по американски. Като вече не са конкурентоспособни – изнудване и санкции.
    После нека говорят за отворени пазари. Явно са отворени само тогава когато те могат да продават каквото си искат, но не обратното.

Коментар