Милениалите: „твърде скучни сме” за кибератаки

Средно 7,1 часа на ден прекарват милениалите пред екрана
(снимка: CC0 Public Domain)

33% от младите хора от т. нар. „милениали” смятат, че са „твърде скучни” и не са обект на интерес за кибератака. Това показа наскоро оповестен анализ на Kaspersky, който изследва степента, в която променяме навиците си в зависимост от това как технологиите се променят около нас.

Въпреки че много от „децата на хилядолетието” са загрижени за това как се използват техните данни и дали са обект на интерес за кибератаки, според Kaspersky, всяко потенциално действие, предприето за затягане на онлайн сигурността им, е на „дъното на списъка им със задачи”.

Това е така въпреки факта, че въпросната демографската група прекарва близо два часа повече във виртуалното пространство, отколкото е прекарвала в началото на годината. Реално средното време пред екрана е 7,1 часа на ден.

Освен, че предложи на хората повече свободно време, докато си стоят вкъщи, пандемията и нейните последващи ефекти върху киберсигурността са направили т.нар. „милениали” по-будни относно собствената им дигитална сигурност, според Kaspersky.

Почти половината от анкетираните (49%) казват, че това увеличено време онлайн им е помогнало да са по-наясно със своята дигитална сигурност. Близо две трети (61%) споделят, че нарасналият интерес към онлайн запознанствата в периода на пандемия е особен проблем за дигиталната им безопасност.

„Не е изненада, че милениалите поставят по-голям акцент върху дигиталната сигурност – особено след като границата между работа и дом става все по-размита”, коментира вицепрезидентът по маркетинг на Kaspersky Андрю Уинтън. „Защитата от цифровите заплахи може да бъде проста и това ни помага да разберем по-добре как можем да помогнем за оптимизиране на безопасността в отделни „цифрови зони на комфорт”.

За да се справят с проблемите на киберсигурността, почти половината (52%) от респондентите казват, че инсталират само надеждни приложения на своите устройства от официални магазини като Apple Store и Google Play. Около 49% извършват редовни антивирусни сканирания на всяко от своите устройства, за да защитят себе си и данните си.

За да се гарантира, че устройствата и личната информация остават защитени в интернет, Kaspersky съветва потребителите:

  • да обръщат внимание на автентичността на уебсайтовете, които посещават; да не посещават уебсайтове, за които не са сигурни, че са легитимни, и които не започват с „https”; да не влизат в сайтове, които им изглеждат подозрителни;
  • да запазят спиък със своите онлайн акаунти, за да имат яснота кои услуги и уебсайтове може да съхраняват тяхна лична информация;
  • да блокират инсталирането на програми от неизвестни източници – чрез настройките на смартфона си – и да инсталират приложения само от официални магазини за приложения.

Коментари по темата: „Милениалите: „твърде скучни сме” за кибератаки”

добавете коментар...

  1. ха

    Вярно, че са скучни… От статията с усилия прочетох 1-2 абзаца.

Коментар