Не е за вярване: 3 милиарда са геймърите на планетата

Смартфоните са най-популярното устройство за гейминг
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов доклад хвърля светлина върху увлечението на хората по игрите – конзолни, на компютри и смартфони. Резултатът от изследването изглежда смайващ, поне що се отнася до броя на геймърите.

В момента на планетата има повече от 3 милиарда геймъри, според данни на DFC Intelligence. В тази категория попадат всички, които периодично играят каквито и да било игри на всякакви платформи.

Самият доклад струва 3000 долара, но някои данни от него са публикувани безплатно и разкриват доста любопитна картина. Макар че не е изрично уточнено в в безплатната част на доклада, можем да се предположи, че впечатляващият брой на геймърите се дължи преди всичко на популярността на смартфоните.

Над половината от геймърите, които играят изключително на смартфони, са в Азия. Този регион е дом на 54% от мобилните геймъри. Други 17% се намират в Европа, 11% са в Латинска Америка, а останалите региони заемат по-малко от 10%.

Що се отнася до PC игрите, тук лидер е Китай с около 300 милиона геймъри на персонални компютри. Индия също впечатлява с почти 150 милиона РС геймъри, докато в страните от ОНД броят им е около 120 милиона.

Прави впечатление, че делът на геймърите, които предпочитат конзоли, е едва 8%. Но именно тази категория се отличава с най-голям среден разход на играч, сочи анализът на Intelligence.

Коментар