Chrome става по-икономичен с нова функция

Нововъведение в Chrome ще направи браузъра на Google по-икономичен
(снимка: CC0 Public Domain)

Google работи постоянно върху нови начини за намаляване на консумацията на ресурси от своя браузър Chrome, в частност консумацията на енергия при използване на мобилни устройства.

В момента интернет компанията тества нова функция Battery-Savings Meta Tag, целта на която е да спести енергия от батерията на мобилното устройство. Функцията ще се прилага не само в самия браузър, но и в уебсайтовете, съобщи The Windows Club.

Battery-Savings Meta Tag ще позволи на уебсайтовете да препоръчат на браузъра различни мерки за пестене на заряда на батерията. Това може да бъде, например, намаляване на честотата на кадрите или общо забавяне на изпълнението на различни скриптове.

Уебсайтовете също ще могат да променят поведението си в зависимост от настройките за пестене на батерията, като направят съответните промени в тяхната кодова база. В бъдеще това ще позволи на сайтовете да определят дали функцията за пестене на енергия е активна на дадено устройство и да действат в съответствие с нея.

Google ще експериментира с новата функция Battery-Savings Meta Tag във версии 86 и 87 на Chrome. Това ще бъде поредно нововъведение в най-популярния браузър, което ще го направи по-икономичен.

Коментар