IBM ускорява облака със 7-нм процесор Power10

Колекция от 7-нанометрови процесори IBM POWER10 на силициева подложка
(снимка: Connie Zhou за IBM)

IBM обяви следващо поколение Power процесор, произведен по 7-нанометрова технология. Чипът IBM Power10 идва да отговори на „уникалните нужди на корпоративните хибридни облачни изчисления” и се явява първият сериен 7-нм процесор на компанията.

С използване на модерни технологични стандарти, IBM е подобрила три пъти енергийната ефективност на процесора, поддържайки консумацията в същия диапазон като този на IBM Power9, при значително увеличена производителност.

Разработката на IBM Power10 е отнела на компанията пет години. В процесора са реализирани множество иновации, за което свидетелстват „стотици нови патенти и патентни заявки”.

По-конкретно, това е поддръжката на клъстери с много петабайти памет чрез използване на „революционна” технология Memory Inception, която увеличава облачния капацитет и пести ресурси при работа със софтуер от SAP, SAS Institute и др., както и при AI обработки.

Новият процесор IBM POWER10 е проектиран за ерата на хибридния облак
(снимка: Connie Zhou за IBM)

IBM акцентира също на нови функции, свързани с хардуерната защита, включително прозрачно криптиране на паметта, което осигурява „защита от край до край”. Четири пъти е увеличен броят на блоковете за AES криптиране на ядро, ​​в сравнение с IBM Power9. Подобрена е също сигурността на контейнерите.

Новата архитектура на ядрата в IBM Power10 включва Matrix Math Accelerator, който осигурява по-висока скорост на логическите AI изводи при изчисления FP32, BFloat16 и INT8 – съответно с 10x, 15x и 20x спрямо процесора IBM Power9.

7-нанометровият IBM Power10 ще се произвежда за IBM от Samsung. Системи с новия процесор се очаква да излязат на пазара през втората половина на 2021 г., съобщиха от американската корпорация.

Коментар