5 езика за програмиране, които админите е добре да знаят

Автоматизирането на рутинни задачи чрез програмиране облекчава работата на админите
(снимка: CC0 Public Domain)

Мрежовите администратори имат доста работа напоследък, ангажирани с грижите да осигурят поддръжка за всички потребители в условия на дистанционна работа. Използването на програмиране за автоматизиране на някои рутинни задачи може да им помогне. Ето кои 5 езика е добре да знаят.

Разбира се, надали някой мрежов администратор обича да програмира. Но да създадеш собствени приложения, които да управляват клиентските устройства, може да пести време и усилия, да спести досадни и повторяеми процедури, отбелязва TechRepublic. А това си е голяма полза за всеки администратор.

Perl

Езикът за програмиране Perl съществува повече от 30 години и продължава да се развива. Той е „у дома си”, когато управлява системи, мрежи и уеб сървъри – бързо и без усилие.

Perl има естествена връзка с мрежовата администрация и управлението на системи чрез поддръжка на отворен код, съчетана със системно-агностичен дизайн. Perl е вездесъщият инструмент за решаване на проблеми в интернет, поради гъвкавия си характер при работа с данни (особено големи набори от данни), и позволява на програмистите бързо да разработят корекции на проблемите.

Освен всичко разработването на Perl приложения често е по-бързо от други, по-популярни езици. Единственият проблем, който може да възникне, е заради синтактичното разнообразие, което може да създаде някои трудности за неопитните.

Bash

Типичен за Unix системите, включително Linux и macOS, това е интерфейсът на командния ред (CLI), който позволява на администраторите да изпълняват команди, за да създават скриптове за автоматизиране на системните процеси, например често изпълнявани задачи, цикли на поддръжка и др. При мрежовото оборудване голям брой продукти работят на някаква форма на Linux, което позволява гъвкавост за управлението на устройствата по структуриран и сигурен начин.

Освен това, като се научат да използват терминални команди за автоматизиране на процеси, администраторите могат също така да използват командите, за да провеждат тестове в самите мрежи, за да изследват свързаността, маршрутите за данни и др.

Tcl

Казват му „тикъл”, което ще рече „гъдел”. Езикът за управление на инструменти Tcl е сред по-зрелите езици за програмиране и се е родил „от безсилие”, както казва създателят му Джон Оустерхаут – поради практиките на разработчиците да вграждат собствени езици в приложенията. Вече получил световно признание, Tcl е сериозен претендент да се използва като език с общо предназначение, който е толкова мощен, колкото и семпъл.

Като е толкова добър, човек логично ще се запита защо не е чувал досега за Tcl. Е, изчислено е, че Tcl се радва на около 0,1% използване във всички уебсайтове по света. При толкова ограничено разпространение защо му е на един мрежов администратор да го учи?! За това си има и отговор: Cisco.

Всеки мрежов администратор най-вероятно е работил с устройства от тази марка. Е, IOS на Cisco – операционната система в устройствата на фирмата – има вградена поддръжка на Tcl, който се използва за програмиране и автоматизиране на промените в оборудването с тази марка. Cisco предоставя обширни ръководства за конфигурация, които документират процеса на управление чрез Tcl.

Go

Създаден е през 2007 г. от програмисти на Google, разочаровани от ограниченията на често използваните езици. При Go кривата на обучение е по-ниска от, например, тази при C, а езикът е по-прощаващ, като се има предвид лекият и лесен за използване подход за писане на код. Проектиран е за многопроцесна работа, работа в мрежа и работа с данни с голям обем. Това го прави идеален не само за ускоряване на типичните задачи за администриране на мрежата, но и за модернизирането й, като може да се разчита на обширните библиотеки и поддръжката от страна на на общността.

Python

Python е един от най-разпространените езици за програмиране в момента. Той е лесен за употреба, мощен и универсален програмен език, казват от учебния център Нет Ит. Софтуерната академия предлага обучение по различни езици, включително безплатен курс по Python.

В комбинация със своята сравнително ниска крива на обучение, мощна общност за поддръжка и оперативна съвместимост с много аспекти на информационните технологии, Python ще помогне почти на всеки администратор да сменя ролите, без дори да се налага да напуска конзолата.

Докато Python обикновено се използва за автоматизиране на задачи за системно администриране, той може да даде много повече чрез използване на приставки и скриптове, за да се интегрира добре в различни работни процеси, независимо дали те се фокусират върху писането на код, администрирането или управлението.

Освен това Python може да използва съществуващите библиотеки, за да подобри функционалността на създадените от скриптове или да намали значително времето за разработка.

Коментари по темата: „5 езика за програмиране, които админите е добре да знаят”

добавете коментар...

  1. boz

    PowerShell?

  2. ха

    По отношение на Python това отместванията да са част от синтаксиса пречи на компактното представяне на програмите. В другите споменати езици това го няма, т. е. свободен си да оформяш текста както си искаш. Освен това правейки конкретна програма на Python със списъци така се оплетох, че нищо не се получи, а задачата беше подходяща за подобна реализация. Да може човек да си помисли, че причината е в мен, но пък защо като правя същия софтуер на C например нямам никакви проблеми (освен че някои неща се правят малко по-тромаво, заради задачата и възможностите на езика)?

  3. Hroum

    Какви лоши впечатления имаш от Python?
    Лесния синтаксис и добри практики бяха основният мотиватор да се разработят компилируеми езици като Swift, Go и Rust. Синтаксиса в тези езици много прилича на изчистения синтаксис в Python.

  4. LUD

    Откъде се навъдихте такива индивиди, добре че от вас нищо не зависи 😀

  5. асдасд

    Perl е език който за нищо не става.

    За админите които работят с windows powershell (или поне batch) си е направо задължителен

  6. Иван

    Вход, изход, условна конструкция, цикъл, математически операции. Прости типове, структури. Указатели.

    С това се изчерпват всички езици за програмиране. Все тая. Така или иначе ЦПУ-то ви знае само един език!

  7. ха

    Perl е ужасен език. Учил съм го и съм писал програми на него, но днес ми е отново 100% непознат. Просто всичко е толкова зле направено, че няма какво да се запомни в езика.

    От Python също имам много лоши впечатления. Не съм го забравил напълно, но добре помня колко зле направен език е.

    Значението на Bash е ясно. Този език на Google “Go” нещо не ме грабна. Но не мога да давам негови оценки. Просто нямам никакъв опит с него.

    Не съм чувал за Tcl, но тази статия май ще ме накара да го разгледам.

  8. :)

    Типичен за Unix системите, включително Linux и macOS …..
    Верно ли? Bash-а е дефолтен шел само в Линукс базираните ос. И за какъв чеп им трябва на мрежовите админи тези “езици” за програмиране. При съвременните мрежови инфраструктури всичко е виртуализирано и дори вече няма конфене по суичове и рутери.

  9. LUD

    ansible не е език

  10. vvv

    ansible ?

Коментар