За кризата с кадрите са виновни самите ИТ фирми

Повечето ИТ специалисти не са щастливи от изискването да се върнат в офиса
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ компаниите изглежда сами са виновни за недостига на хора. В много случаи служителите напускат, след като им бъде отнета възможността за дистанционна работа, която е предпочитана от повечето ИТ специалисти, сочи анализ.

Служителите на големи ИТ компании започнаха масово да напускат заради изискванията на ръководството да се върнат в офиса. Това ясно се вижда в Amazon – почти всички служители на гиганта в онлайн търговията, а това са стотици хиляди хора, са недоволни, че дистанционната работа им е отнета. По-голямата част от тях искат да се откажат от служба в офисите на компанията. Мнозина смятат, че принудителното връщане в офиса е чиста лудост.

Долу ръцете от дистанционна работа

Amazon може да се сблъска с масово напускане на служители, значителна част от които са ИТ специалисти. Според публикация на The ​​Register, 91% от анкетираните служители на компанията изразяват недоволство от новата й политика за дистанционна работа – Amazon буквално принуждава работниците да се върнат в офисите след години работа от вкъщи.

Тези изисквания са толкова противоположни на желанията на работниците в Amazon, че 73% от тях заявяват готовност да напуснат работата си. И всичко това идва на фона на имейл до служителите от главния изпълнителен директор на компанията Анди Джаси, в който той ги уведомява, че от началото на 2025 г. всички те ще трябва да бъдат в офиса пет дни в седмицата.

Според проучване сред 2500 служители на Amazon, само 9% от персонала на корпорацията са доволни от новите изисквания и нямат нищо против 5-дневната работна седмица в офиса. Малкият брой такива работници е в контраст със 73-те процента на тези, които след получаване на писмото веднага са се замислили за смяна на работата, не желаейки да прекарват 40 часа седмично в офиси.

Това е лудост

Служителите на Amazon открито критикуват новата политика на компанията и не крият факта, че няма да се примирят с нея.

„Политиката за RTO (връщане на работа в офиса) е лудост, особено за тези от нас, които сме били наети дистанционно и живеем далеч от офиса. Имам деца и семейство тук, така че не искам да се местя”, цитира The Register един от служителите на Amazon. „Дори и да го направя (да се преместя на работа в офиса), рискът е твърде голям да бъда уволнен след шест месеца, така че защо да рискувам и да се преместя?”

В проучване, проведено няколко дни след официалното съобщение, 32% от анкетираните служители на Amazon казват, че познават колега, който е напуснал поради необходимост да се върне в офиса, а 80% твърдят, че познават хора, които обмислят да направят това.

„Чувствам се поразен от този петдневен RTO, но в същото време съм благодарен, че имам гъвкавост в живота си. Не е нужно да се тревожа за децата, тъй като имам добри спестявания и мога лесно да пренаредя живота си в нещо напълно различно, което отговаря на нуждите ми”, казва друг служител на Amazon.

Трудно наемане и задържане на кадри

Заради новата си политика, която се състои в нулева толерантност към дистанционната работа, ИТ компаниите не само страдат от напускането на настоящи служители, но и от трудности в наемането на нови.

Служител на Microsoft се присъедини към дискусията във форумите на Amazon със съобщение, че Amazon има проблеми с наемането на персонал след обявяване на новата политика за работа в офиса. Според служителите на SpaceX и други компании, RTO означава, че Amazon е отпаднал от списъка с компании, към които потенциално биха могли да се присъединят.

Мениджърите по наемането са ядосани, че толкова много кандидати са отпаднали от опашката само за последните 24 часа, споделя служителят на Microsoft, позовавайки се на информация от източник в Amazon.

Ненаучени уроци

Amazon вероятно не оценява рисковете за човешките ресурси след въвеждането на 5-дневна работна седмица в офиса. Това е странно, тъй като нейното ръководство има пред очите си много примери за това как хората напускат други компании, включително конкуренти, ако дистанционната работа им бъде отнета.

Има и примери, когато големи ИТ гиганти се опитаха да сплашат специалистите с по-ниски заплати и липса на кариерно израстване, ако не се върнат в офиса. Dell, например, се опита да окаже натиск върху програмистите си с тези аргументи, но не успя да постигне желания резултат.

Към средата на лятото около половината служители на Dell официално са декларирали нежеланието си да се върнат в офиса и да се сбогуват с дистанционната работа, въпреки всички кариерни рискове, които носи това решение.

Коментар