5G иновация дава сигурност на дистанционно работещите

Бизнесът може да повиши нивото на сигурност в комуникацията със служителите при работа през 5G в рамките на офис-сградите или отдалечено (снимка: CC0 Public Domain)

Нова технология за виртуална частна мрежа без традиционната VPN система осигурява високо ниво на киберсигурност за организациите, чиито служители работят дистанционно – от домовете си и от всякакви външни локации. Това се постига чрез формиране на логическа „собствена” мрежа в рамките на клетъчната мрежа посредством т.нар. 5G Slicing технология. Решението е разработено и тествано за първи път в София – от A1 България, съвместно с партньори.

Демонстрираният от А1 първи в света прототип на виртуална частна мрежа върху клетъчната мрежа използва 5G SA Slicing технология. При нея се формират съвсем независими една от друга логически мрежи в рамките на една и съща физическа мрежова инфраструктура – 5G клетъчна мрежа. Всяка виртуална частна мрежа в рамките на клетъчната мрежа е изолирана „от край до край”, така че от гледна точка на организацията-потребител е налице собствена и обезопасена корпоративна мрежа с огромно покритие.

Когато се въведе в по-широк мащаб, технологията прави възможно бизнес-организациите да повишат нивото на сигурност на комуникацията на своите служители при работа през 5G в рамките на офис-сградите или при отдалечена работа, независимо дали от дома или която и да е друга локация. Технологията може да бъде внедрена в офис сграда, бизнес кампус или дори в национален мащаб.

Решението елиминира нуждата от внедряване на технологии за виртуална частна мрежа и съответно намалява разходите на компаниите за множество лицензи и оборудване за VPN клиент или VPN Gateway.

Въвеждането на технологията има за цел да улесни работодателите и техните служители при ползването на отдалечен достъп до корпоративните дигитални ресурси, премахвайки разликата между домашния и физическия офис.

„Целта ни е да създадем „максимално близко усещане” до това за „централен” офис, независимо къде се намира служителят”, посочиха от A1 България. „За служителя това означава, че ще влиза в служебните си файлове и ще ползва корпоративни мрежови ресурси без необходимост от допълнителни мерки за сигурност като VPN например. За работодателя ползата идва от факта, че когато служителите достъпват отдалечено мрежовите ресурси на организацията, сигурността ще е съизмерима с тази на корпоративна мрежа в офиса”.

Същевременно компаниите ще разполагат с възможност да дефинират политики за достъп, с които да разрешават или не достъп на всеки един от служителите си от определени локации, в определено време или дати и до определени мрежови ресурси, допълниха от А1.

5G SA Slicing технологията е изключително ефективна за събития и масови мероприятия с голямо струпване на хора в рамките на малко пространство и за кратко време – концерти, фестивали или спортни турнири. Обичайно при подобни мероприятия се получава рязко увеличение на мобилния трафик на данни за определен отрязък от време и натоварване на клетъчните мрежи в конкретната локация.

Чрез внедряването на 5G SA Slicing може да се формира виртуална частна мрежа върху 5G клетъчната мрежа, която да обслужва организаторите на събитието и неговите гости. На практика мрежата може да бъде разделена на две логически „части”, така че една да поеме основните дейности, свързани със събитието, а друга – нуждите на посетителите.

Иновативната система бе разработена и тествана за първи път в света точно в София. Прототипната инсталация е дело на екипа на A1 България в сътрудничество с колеги от други две големи имена в технологичния свят – ИТ гиганта Lenovo и глобалния доставчик на IoT решения Quectel, специализиран в свързването на устройства и хора с мрежи и услуги.

“A1 e първият телеком в България, който стартира своята 5G Ultra мрежа с използване само на 5G оборудване и честоти”, коментира по този повод Тодор Ташев, старши директор „Център за предоставяне на услуги за A1 Group” в A1 България. „Към момента 5G ULTRA покрива 82,6% от населението и гигабитовите скорости и ниско времезакъснение са на разположение на клиентите във всички населени места с над 3000 жители, основните пътни артерии и по-големите курорти в България”.

Тъй като технологията зависи от наличността на клетъчната мрежа на доставчика, то тя може да се използва от служителите навсякъде, където има покритие на мрежата на А1 България. В случай, че служител пътува по работа в локации, които не попадат в обхвата на мрежата на А1, той ще трябва да ползва добре познатите начини за сигурен отдалечен достъп, тоест VPN.

Внедряването на новата технологична система на този етап е възможно като параметризирано по индивидуален „размер” решение, което се настройва „по мярка” за всяка конкретна организация-потребител. Затова от екипа на А1, Lenovo и Quectel подчертават, че остават в готовност да демонстрират пред бизнеса как технологията би могла да работи в технологичната инфраструктура на всяка конкретна организация.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар