Съкращения застигат и Samsung, до 30% на места

Технологичната индустрия съкращава персонал и Samsung не прави изключение
(снимка: Samsung)

Корейският технологичен гигант Samsung Electronics ще съкрати хиляди служители извън страната, в някои подразделения ще бъдат освободени 30% от персонала, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Екипите по маркетинг и продажби може да загубят до 15% от работната си сила, а други административни позиции ще бъдат намалени с до 30%, според източници от компанията.

Samsung очаква да приложи мярката до края на тази година. Съкращенията ще засегнат персонала в Америка, Европа, Азия и Африка. Няма подробна разбивка на плана за намаляване на работната сила.

Официално Samsung не коментира публикуваната информация, позовавайки се на поверителния ѝ характер. Според представители на компанията, намаляването на персонала в чуждестранните подразделения е насочено към повишаване на оперативната ефективност. Производственият персонал няма да бъде засегнат от тези съкращения.

В края на 2023 г. Samsung имаше 267 800 служители по целия свят, като малко над половината (147 000) работят извън Южна Корея. По-голямата част от тях са ангажирани в производството и разработването на чипове. Административният персонал, включително маркетинг и продажби, възлиза на около 53 000 души.

Съкращенията на персонала в Индия са започнали преди три седмици, твърди Ройтерс. От 25 000 местни служители на Samsung около 1000 може да загубят работата си. В Китай, според неофициални данни, Samsung може да съкрати до 30% от търговския си персонал.

Не се уточнява дали служители на компанията в Южна Корея ще бъдат съкратени. Такива мерки са непопулярни по политически причини, тъй като предизвикват голям обществен отзвук. Както в Южна Корея, служителите на Samsung в Индия наскоро стачкуваха с надеждата за подобряване на заплащането и условията на труд.

Същевременно, в сряда акциите на компанията достигнаха най-ниското си ниво от 16 месеца, поради опасения за слабо търсене на смартфони и персонални компютри, за които Samsung доставя компоненти.

Коментар