Сателитният интернет на SpaceX ще струва $99 на месец

Близо 700 хиляди американци са проявили интерес към услугите на Starlink
(снимка: Starlink)

SpaceX разширява бета тестовете на своята сателитна интернет услуга l рамките на проекта Starlink. Компанията на Илон Мъск се е свързала по имейл с потребители, които са изразили интерес да се регистрират за услугата.

Първоначалната услуга на Starlink ще струва $99 на месец, плюс $499 авансови разходи за поръчка на Starlink Kit, според екранни снимки от имейлите, на които се позовава CNBC.

Комплектът включва потребителски терминал за свързване към сателитите, статив за монтиране и Wi-Fi рутер. Вече има и приложение Starlink, което е качено от SpaceX в магазините Google Play и Apple App Store.

„Очаквайте скоростите за данни да варират от 50 Mb/s до 150 Mb/s и латентността от 20 ms до 40 ms през следващите няколко месеца, тъй като подобряваме системата Starlink. Също така ще има кратки периоди на липса на свързаност”, казват от компанията.

Имейлите, изпратени до неопределен брой потребители, бележат началото на публичния бета тест на новата интернет услуга. През последните няколко месеца SpaceX проведе ограничен частен бета тест със служители – който, според компанията, показва силни резултати както в латентността, така и в скоростта на изтегляне, а това са ключови показатели за доставчика на интернет услуги.

По-рано компанията съобщи, че „близо 700 000 лица” в Съединените щати са проявили интерес към сателитната услуга.

Starlink е проектът на SpaceX за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа с хиляди сателити, които трябва да осигурят високоскоростен достъп до всяка точка на планетата. Мрежата е амбициозно начинание, което според SpaceX ще струва около 10 милиарда долара или повече. Но ръководството на компанията изчислява, че Starlink може да донесе до 30 милиарда долара годишно, което е над 10 пъти повече от годишните приходи от ракетния бизнес на SpaceX.

Към днешна дата в орбита са близо 900 сателита Starlink – малка част от общия брой, необходим за глобално покритие, но достатъчен, за да може SpaceX да стартира услуги в някои области, включително в северозападната част на САЩ. Компанията вече работи с няколко организации в селските райони, които сателитите на Starlink покриват в момента, вкл. в щата Вашингтон.

Първоначално услугата ще бъде насочена потребители в САЩ и Канада, но се очаква SpaceX бързо да я разшири до почти глобално покритие на населението през 2021 г., според описанието на мобилното приложение.

По-рано този месец компанията обяви партньорство с Microsoft, за да свърже облака Azure с мрежата Starlink. Партньорството е особено важно за новите мобилни центрове за данни на Microsoft, които трябва да посрещнат нуждите на клиентите от хибридни облачни среди, особено в отдалечени райони.

Коментари по темата: „Сателитният интернет на SpaceX ще струва $99 на месец”

добавете коментар...

 1. ха

  При днешния криптиран трафик това сирене хич не е ядливо за някакви междинни сървъри. Трябваше Azure да напишеш на мястото на Старлинк.

 2. :o)

  Така така – сиренцето в капана 🙂
  После целия трафик, всичко да минава през сървърите на Старлинк 🙂
  Снимки, видео, лични съобщения, местоположение 😉

 3. Пентагона снима от starlink

  По-рано този месец компанията обяви партньорство с Microsoft, за да свърже облака Azure с мрежата Starlink.
  Партньорството е особено важно за новите мобилни центрове за данни на Microsoft, които трябва да посрещнат нуждите на клиентите от хибридни облачни среди, особено в отдалечени райони.

Коментар