Nokia 5.3 – скандинавски минимализъм и издръжливост

Nokia 5.3 залага на традиционния за HMD Global подход – чист и сигурен Android
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Семпъл, изчистен, държелив, с много мощна батерия, сигурен… Това е Nokia 5.3 – смартфон за всички, които търсят устройство за ежедневието, което ще им служи вярно. Неговият интерфейс е лек, не е претоварен с екстри и допълнителни приложения.

С други думи, в софтуера на този модел господства скандинавският минимализъм, като същевременно е и много издръжлив – с едно зареждане може да изкара ден и половина и дори два в зависимост от интензитета на използване. Освен всичко Nokia 5.3 залага на вече традиционния за HMD Global подход – чист и сигурен Android за хора, които искат редовна и безкомпромисна поддръжка.

Дизайн

Откъм дизайн 5.3 е класически смартфон, в който няма нищо сензационно. Семпъл на вид, с минимум бутони, никакви специални ефекти във външността, без гланцов блясък и специални ефекти, той е облечен в капак от поликарбонат, който ще издържи дълго.

Полезно и практично нововъведение е лесният достъп до Google Assistant чрез специален бутон, поставен на лявата страна на Nokia 5.3.

Вграденият LED индикатор за нотификациите обаче, заложен в бутона на захранването, е забележително подобрение – екстра, за която можем да си пожелаем да се възприеме и от другите производители на смартфони и да стане класика. Поне докато има смартфони с бутони.

Положен в ръката, телефонът се усеща здрав и солиден, стабилен. Матовата пластмаса на гърба всъщност заслужава похвала – не се надрасква лесно и не дразни погледа с пръстови отпечатъци.

Дисплей

Лицето на 5.3 изглежда традиционно: Nokia е избрала екран с диагонал 6,55 инча, резолюция HD+ (720х1600) и покритие Gorilla Glass 3. Зрителният ъгъл и цветовете са добри. Откъм яркост има какво още да се иска – при ярко слънце на открито тя може да се окаже недостатъчна и да изисква известно взиране.

Софтуер: чистота и сигурност

Nokia наистина сериозно залага на идеята, че наличната версия на Android 10 е по-добра от всичко друго, достъпно като софтуер за смартфони. Няма програми на трети страни, няма собствени „екстри”, няма „специален интерфейс” – всичко е чисто и семпло. Няма го софтуерното „раздуване”, което натоварва телефона, консумира голям обем памет и затормозява базовите функции.

Оттук произтича и високото ниво на сигурност – ключово предимство, на което HMD залага от няколко години. Всички актуализации и корекции с оглед сигурността се случват бързо и лесно.

Навярно в днешния свят, където повечето потребители очакват всеки нов смартфон да има редица „уау” екстри, тази семплост и изчистеност не е най-силното рекламно оръжие, но за хората, които очакват телефонът им да бъде здрав, сигурен и надежден, това е едно от най-добрите предложения.

Производителност: доволно

Nokia 5.3 се захранва от чипсет Snapdragon 665 с 4GB или 6GB RAM в зависимост от варианта. Налице са 64 GB място за съхранение, които могат да бъдат допълнени чрез microSD карта.

С други думи, производителността на смартфона е напълно достатъчна, за да може той да изпълни задачи, игри и мултитаскинг на добро ниво.

Мега-батерия

Онези, които „сгърчват” смартфоните си от всевъзможни приложения, са свикнали да зареждат всяка вечер и дори използват всеки удобен момент, за да дозаредят батерията. У всички тях може да се породи известна завист към потребителите на Nokia 5.3. На борда на този телефон има батерия с капацитет 4000 mAh, която е подходяща за цял ден интензивна употреба и пак ще остане със заряд като за още половин ден.

А ако приемем, че потребителите на Nokia 5.3 са хора, които не очакват десетки екстри от своя телефон, то навярно ще го ползват пестеливо и с едно зареждане ще могат да изкарат и два дена.

Камера

Четворната камера на Nokia 5.3 съответства на категорията на телефона. Основната камера разполага с 13MP сензор, който е съчетан с 5MP ултраширока камера. Освен това има 2MP сензор за макро-снимки и още един сензор за дълбочина.

Прави впечатление леко синкавият оттенък на снимките, направени с Nokia 5.3. Някои отдават този нюанс на особености на дисплея, но при разглеждане на фотосите на компютърен екран се вижда, че хладният оттенък идва по-скоро от сензора на камерата.

Може да се каже, че смартфонът се справя доста добре със снимки на открито. В този случай изображенията са живи, контрастни, приятни. На закрито светлината може да се окаже недостатъчна, което се отразява на качеството на фотосите. С други думи, в идеални условия смартфонът ще направи идеални снимки; в останалите случаи потребителят ще трябва да приеме известен компромис.

Струва ли си?

Nokia 5.3 е 4G смартфон за хора, които очакват да получат всичко необходимо за пълноценна комуникация и не само това – освен „ало”, да документират определени моменти с камерата (без претенция за супер-фотография), да могат да разменят съобщения с приятели, да си пуснат навигация по пътя за непозната дестинация, да поиграят.

снимка: Nokia / HMD Global

С Android One потребителят на Nokia 5.3 може да разчита на сигурност и надеждност. Моделът е наличен в търговската мрежа на цена около 320 лв. с ДДС и гаранция 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар