Уменията по Linux и отворен код са по-търсени от всякога

Наемането на таланти с отворен код е приоритет за мениджърите, сочи проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-добрият ход за професионално развитие в сферата на технологиите е да усъвършенствате своите умения по Linux и отворен код, сочи доклад на Linux Foundation и Edx HR. Позициите за специалисти по Linux и отворен код са по-актуални от всякога.

Въпреки пандемията COVID-19, търсенето на технологични умения по отворен код нараства. 37% от мениджърите казват, че ще наемат повече ИТ специалисти през следващите шест месеца, според проучване на Linux Foundaion и компанията за онлайн курсове edX.

По-конкретно, 81% от мениджърите казват, че наемането на таланти с отворен код е приоритет и занапред. 56% планират да увеличат наемането на професионалисти по отворен код през следващите шест месеца.

Отговорът на въпроса защо е повишен интересът към Linux и отворения код е прост, отбелязва ZDNet. Според неотдавнашно проучване на Red Hat, 86% от ИТ лидерите заявяват, че най-иновативните компании използват софтуер с отворен код, тъй като тези решения имат по-високо качество, по-ниски разходи за притежание, подобрена сигурност и възможности за използване в облака. Така че, дори в тези лоши времена, търсенето на умения по отворен код е по-високо от всякога.

93% от наемащите мениджъри съобщават, че имат проблеми с намирането на служители, които познават програмите с отворен код. Всъщност 63% казват, че техните организации са подкрепяли проекти с отворен код или други ресурси, само за да могат да наемат хора с подобни софтуерни умения. За сравнение, през 2018 г. само 48% са правили това.

Един от изводите от тазгодишния доклад е, че 47% от работодателите са готови да плащат за професионални сертификати, в сравнение с 33% през 2016 г. „Възползвайте се от тези възможности, за да изградите своя набор от умения и да усъвършенствате своя опит”, казва Мари Луиз ван Дейтеком, директор по човешки ресурси в SUSE.

Докладът за 2020 г. отчита също възхода на DevOps. Професионалистите по DevOps са най-търсените, като 65% от компаниите искат да наемат повече таланти по DevOps, спрямо 59% през 2018 г.

Въпреки пандемията и икономическото забавяне, 37% от мениджърите казват, че скоро ще наемат повече ИТ специалисти, е друг извод от доклада Open Source Jobs Report на Linux Foundation и edX.

Онлайн обучението придоби популярност в ерата на COVID-19. Цели 80% от работодателите сега предлагат онлайн курсове за обучение на служители по софтуер с отворен код, в сравнение с 66% преди две години.

Сертификатите стават все по-важни. 52% от мениджърите са по-склонни да наемат някой със сертификат, в сравнение с 47% преди две години. Те са готови да платят пари и за сертифициране. 74% от работодателите сега предлагат да плащат за сертифициране на служители, в сравнение с 55% през 2018 г., 47% през 2017 г. и само 34% през 2016 г.

Облачните технологии са гореща тема. Познанията за отворените облачни технологии имат най-голямо въздействие при наемане на специалисти, като 70% е по-вероятно да бъде нает професионалист с тези умения, в сравнение с 66% през 2018 г.

Търсенето за разработчици остава на второ място (59%) след DevOps за първи път в историята на проучването. Инженерите остават третата най-търсена група, с 56%, следвани от архитектите с 41%. SysAdmin-ите бележат огромен спад от 49% през 2018 г. до 35% днес. Това вероятно е така, защото системните администратори преминават от традиционните си сървърно-ориентирани задачи към по-широкото поле на DevOps.

Що се отнася до специфичните умения, мениджърите по наемане искат хора, които познават отворените облачни технологии. 70% е вероятно да наемат професионалист с тези умения, в сравнение с 66% през 2018 г. Linux изостава на 69%. Сигурността е третата най-приоритетна област на знанието, търсена от 48% от наемащите мениджъри. Ако сте майстор и на трите, можете да напишете своя собствена длъжностна характеристика.

„2020 г. беше трудна година за всички нас, но е обнадеждаващо да видим, че отвореният код продължава да предоставя изобилие от възможности”, казва изпълнителният директор на Linux Foundation Джим Землин. „Фондацията Linux и нашите членове ще продължат да работят за осигуряване на технологични постижения, които са от полза за всички, като същевременно се стремят да направят образователните възможности с отворен код по-достъпни”.

Всъщност през последната година Linux Foundation стартира много нови класове на Linux и отворен код. Списъкът включва Cloud Engineer Bootcamp, ново ИТ сертифициране от първо ниво и Advanced Cloud Engineer Bootcamp. През 2020 г. e регистриран и милионният студент по безплатния въвеждащ Linux клас на Фондацията.

Коментари по темата: „Уменията по Linux и отворен код са по-търсени от всякога”

добавете коментар...

  1. I12

    То целия свят е един отворен код…

  2. Anonymous

    Това важи за всичкия съвременен софтуер винаги се дописва преправя измислят нови диалекти на програмни езици екзотични имена на библиотеки. Тук няма отворен или затворен софтуер. Това си е цял порочен глобален бизнес модел в ИТ сектора. Ако се правиха нещата както трябва огромен брой паразитиращи ИТ фирми нямаше да съществуват изобщо.

  3. dy

    Все нещо дописваш и все нещо не работи….

  4. Open Mind

    Сериозно е положението дори и Microsoft работи вече с Linux машини, сървъри, платформата Azure. Да ще търсят хора с опит в софтуер и системи с отворен код. Не е шега тази работа. Google също с андроид на мобилните устройства, дори ТВ боксове, смарт телевизори стои скрит Linux embedded.

    Определено бъдещето е на технологиите с отворен код, но не си мислете, че като нещо е с отворен код означава напълно безплатно.

  5. Анонимен

    Аз го знам отворения код. За хора със свободно време.

  6. Colombino

    Няма да е зле, ако талантите с отворения код имат като второ умение програмиране.

  7. Anonymous

    “умения по отворен код”?!?

    изключително слово…съчетание …

  8. fg

    Открихме топлата вода

Коментар