DevOps инженерите – най-търсените и най-скъпи ИТ-та

В света на програмирането DevOps инженерът е „мулти-инструменталист”, който в същото време е разработчик, тестер, мениджър на проекти и дори системен администратор (снимка: CCO Public Domain)

През последните години DevOps остава най-значимата иновация в областта на методологията за разработване и пускане на софтуерни продукти на пазара. Не е тайна, че именно DevOps специалистите са най-високо платените ИТ-та. Уменията, които притежава такъв специалист, са от ключово значение, особено в период на тотална дигитализация.

Как се появи DevOps

Рязкото нарастване на използването на мобилни устройства доведе до нови софтуерни изисквания. Според анализаторите на NetApp, цифровизацията определя скоростта на промяна: през следващите четири години броят на приложенията и услугите ще нарасне четири пъти по-бързо, отколкото през последните 40 години.

Компаниите трябва да се подготвят за бързото въвеждане на продукти на пазара и респ. за бързото решаване на възникващи проблеми за огромен брой потребители. През май 2018 г. експертите на Consumer Reports критикуваха Tesla Model 3 за твърде дългото спиране. Проблемът беше решен само за девет дни с помощта на софтуерни актуализации, доставени чрез интернет.

Този пример е по-скоро изключение в настоящия период на развитие на технологиите и нагласите към тях. В повечето организации разработката и експлоатацията на системите често са изолирани едни от други. В проучване, проведено от NetApp през второто тримесечие на 2018 г. сред 1000 ИТ специалисти, 78,2% от респондентите са отговорили с „да” на въпроса дали отделни екипи управляват инфраструктурата в техните организации, от една страна, и операциите и разработването на приложения – от друга.

Целта на DevOps е да свърже тези два процеса в едно. Наборът от практики и методологии се усъвършенства от специалисти, наречени DevOps инженери.

Какво правят DevOps инженерите

Професията DevOps инженер става все по-търсена, а уменията, които притежава такъв специалист, са от ключово значение. Това е особено важно в периода на тотална дигитализация, тъй като основният фокус на DevOps инженера е внедряването на методологията DevOps.

В света на програмирането той е „мулти-инструменталист”, който в същото време е разработчик, тестер, мениджър на проекти и дори системен администратор. Под управлението на DevOps инженера се изписва първият ред от кода, а след това той ръководи пускането на готовото приложение.

Цената на такива специалисти остава постоянно висока, защото DevOps никога не е била и няма да бъде готова методология „в кутия”. Тя се променя непрекъснато, както и самата дигитализация, поради което ролята на „свободните художници” в постигането на основните бизнес цели през последните години само нараства.

Кои компании се нуждаят от DevOps инженери

DevOps специалистите са най-търсени в компании-гиганти на пазара, понякога – по-рядко – те могат да бъдат намерени и в средния бизнес. Това се дължи на факта, че DevOps е нужен само когато са разработени много приложения и се управляват голям брой сървъри. Съответно, заплатата на DevOps инженерите е достатъчно висока, за да откаже малко предприятие или стартираща фирма от наемането на такъв специалист.

Колко получават DevOps инженерите

Специалистите по DevOps се считат за най-високо платените в индустрията. Доклад на Puppet за 2017 г. сочи, че средното глобално ниво на приходите на DevOps инженер варира между $100 и $125 хил. годишно. В Силициевата долина наборът от практики е по-широк, както и компетенциите на DevOps инженерите и очаквано заплащането там е по-високо, отколкото на други места по света.

Как да приложим DevOps

Ключов елемент на стратегията е подходът на непрекъснато интегриране и доставка на софтуерни системи (Continuous Integration and Continuous Delivery, CI/CD). Процесът на внедряване и интегриране на различни софтуерни продукти трябва да бъде непрекъснат. Тогава разработчиците ще могат да обединяват в единен репозитар и работните задания, и конкретните продукти.

Именно съвместната работа ускорява внедряването на софтуера и търсенето на грешки, а всички възникнали проблеми се решават много бързо. Ако автоматизирате тези процеси, ключовите служители ще имат още по-голяма свобода, което ще им позволи да насочат време и усилия към онези елементи на разработка и тестване, които са свързани с по-големи отговорности, внимание и риск.

Признавайки, че основата за успешно внедряване на DevOps е архитектурата, експертите препоръчват да следвате облачна пътека на развитие. Според Никол Форсгрен, главен изпълнителен директор на DevOps Research and Assessment (DORA), базираните в облака DevOps екипи 23 пъти по-често стават лидери.

Най-ефективните от тях имат 46 пъти повече внедрявания на код и 2500 пъти по-бързо изминават пътя от вземането на решения до внедряване на продукта. Тази скорост позволява на организациите да бъдат гъвкави, да удовлетворяват клиентите и да спазват нормативните изисквания.

Възможно ли е да станете DevOps инженер

ИТ специалистите често са изправени пред проблема с недостатъчно широки и недостатъчно модерни програми на образователните институции. В университетите никой не преподава DevOps, образователните програми не следват темпото на технологичните промени, които от своя страна се ускоряват.

На недостатъчно ниво са и приложните науки. Изходът е да се работи в компания, която се интересува от развитието на своите служители и изграждането у тях на широк спектър от компетенции.

Коментари по темата: „DevOps инженерите – най-търсените и най-скъпи ИТ-та”

добавете коментар...

  1. xyz

    Пълни глупости, програмистите взимат около и над 100к в щатите, така че девопсовете въобще не са най-платените.

    Popular Employer Salaries for Software Engineer
    Microsoft Corp $115k
    Google, Inc. $117k
    Cisco Systems Inc $104k
    Northrop Grumman Corporation $79k
    International Business Machines (IBM) Corp. $90k
    Intel Corporation $95k
    Lockheed Martin Corp $74k
    Amazon.com Inc $110k

    И данни от друг линк – Software Developers made a median salary of $101,790 in 2017. The best-paid 25 percent made $128,960 that year, while the lowest-paid 25 percent made $77,710.

  2. Anonymous

    120K е средното в глобален мащаб, в Сан Франциско нормално е повече

  3. Anonymous

    Да, незаплатим си за никакви пари. Безценен, както се казва.

  4. Saevar

    заплатите споменати в статията са ниски за това всичкото което би трябвало да знае един DevOps, аз съм с около 90 000+ евра (около понеже сме в крони) само net, sys и SQL админ съм, не съм девелопър… или инфото не е вярно или е вярно но не и за силициевата долина понеже там е много скъпо и 120 000 $ не са много пари там…..

  5. акиа

    O, Така като гледам бегло дескрипцията на длъжността остава само да бели лук и да вари картофи както и да разнася кафета по централният офис .

  6. :)

    DevOps-а е нито админ нито погромист. В голямата си част поназнайват нещичко и много често правят повече поразии отколкото нещо свястно. Но пък са по-евтини за бизнеса от колкото да назначат един квалифициран админ и девелопър. Проста аритметика 🙂

  7. Anonymous

    Ако желаят да съм едновременно програмист, мрежов и системен администратор, проект менажер, системен интегратор и имплементатор трябва да ми дават заплата за всички тези отделни позиции. Но едва ли. С такава квалификация аз ще съм способен на ефективно взаимодействие между гореспоменаните звена и ще увелича скоростта, ефективността и качеството на продукта от проекта до внедряването многократно. Каквито и пари да ми дават едва ли са достатъчни за това. както и за знанията и уменията, които имам, усилията, които влагам и интелекта, който ползвам и прави всичко това възможно.

  8. Axa

    Бачкатор за всичко, останалите леш

Коментар