Илон Мъск обеща сателитен интернет за всички от 2019 г.

В близките няколко години хиляди спътници ще осигурят достъп до интернет със скорост 1 Gbps по цялата планета. Проектът на SpaceX – космическата компания на Илон Мъск – ще използва ракети Falcon 9 с повторно използване на първа степен, за да изведе в орбита 4425 спътника, стана ясно от изслушване в Сената на САЩ на вицепрезидента на SpaceX – Патриша Купър.

Още в края на тази година SpaceX ще започне тестове на спътниковата система. Ако изпитанията приключат успешно, компанията ще подготви въвеждане в експлоатация на системата в глобален мащаб в периода 2019-2024 г.

Патриша Купър настоява Сенатът да обърне подобаващо внимание на финансирането на проекти, които могат да способстват по-ефективното използване на честотния спектър. Според нея, сателитният интернет е пренебрегнат, като получава само 1,5% от средствата за финансиране на проекти за широколентов интернет.

SpaceX предлага също на Федералната служба за гражданска авиация (FAA) да преразгледа съществуващите в момента правила, които ограничават броя на пусканите в рамките на една година спътници.

През ноември 2016 г. компанията подаде във Федералната комисия по комуникации (FCC) искане за разрешение за пускане на 4425 спътника за високоскоростен интернет в глобален мащаб. За разлика от сегашния спътников интернет, който е бавен и скъп, SpaceX обещава много по-добри характеристики, благодарение на нискоорбиталната спътникова система.

Спътниците ще се извеждат от ракетите Falcon 9 на височина от 1100 до 1325 км над повърхността на Земята. Наземната инфраструктура ще включва няколко центъра за управление и координация. Всеки спътник ще тежи около 350 кг и ще може да работи в продължение на 5-7 години.

Първите 800 спътника ще обезпечат устойчив интернет на територията на САЩ и други държави. Във втората фаза, когато бъдат пуснати всички 4425 спътника, услугата ще стане достъпна за хората във всяка точка на планетата.

Илон Мъск представи за първи път проекта през 2015 г., като според неговите разчети тогава, бяха необходими 10 млрд. долара за реализацията. Един от първите инвеститори в проекта стана Google с вноска в размер на $1 млрд. Илон Мъск притежава 54% от акциите на SpaceX.

Коментари по темата: „Илон Мъск обеща сателитен интернет за всички от 2019 г.”

добавете коментар...

  1. До Светослав Асенов

    По-примитивната и комплексирана част на човечеството от памтивек се е нуждаела от идоли. Като се изчерпят старите, намират си нови. И твоят самовлюбен “Свети Илон” ще си иде заедно с цялата си шуробаджанашка банда, наивнико, но не и без да остави мръсната си лъжефилантропска диря по света. Апропо – Мъск никога нищо не е създавал, но гениално умее да си приписва чуждите заслуги.

  2. име

    Светльо, не бива така с пяната на устата. Не е човешко, а ти си човек, нали?

  3. Светослав Асенов

    Не знам троловете, които нищо не са постигнали в този живот защо толкова джавкат, но постиженията на Мъск за последните години, някои държави не успяха да ги постигнат за много повече. Ракетите му са най-добрите и иновативните спестяващи милиони при всяко тяхно използване. С негова ракета ще бъде изстрелян и първия български сателит “Българиясат”. Човека има най-добрите ракети и то на най-добрите цени. Мъск е и човекът осмелил се с рогата на пред да наложи електромобилите и да ощети доста дебелосери, които живеят на наш гръб от доста време благодарение на петрола. Останалите производители видяха, че духа от бутилката е пуснат и се юрнаха и те да правят електромобили. Преди това кой им пречеше??? Ако не беше Мъск щяхме да видим такива коли в масово производство след най-малко 100 години. Някой си получовек писал преди мен в коментарите, че харчел чужди пари? Чии чужди пари, бе лонгур? Прочети малко и се ограмоти от къде са парите му. Ако не беше Мъск да участва в създаването на PayPal щахте да си купувате гащи и маратонки от ebay в някой друг живот! Хора като Мъск движат света на пред, за да могат дребни душици като вас да седят и да лаят зад компютъра(който също е измислен от дръзки хора като Мъск). И да ви попитам вас големите разбирковци, тоя Зукърбърг толкова ли е прост, че ей така да хвърли 1 милиард в обречен проект? Или вие много знаете все? Смешници! Щели да ни следят от спътниците. Че сега кой им пречи да ви следят от компютрите, през които бълвате помии? Или от телефоните ви? Завистливи плюнки!

  4. 0101 01001 0010 0110

    трябва да се разчита и да се окураживат повече образованите интелигентни и етични предприемачи като Мъск за благото на човеществото. иначе ще има друга форма на робството, което ще е по тежко и мъчително от всякога и спасението със смъртта няма да е лесно…

  5. admin

    Ако направи сигнала по бърз от скоростта на светлината може и да успее! Дори и с 10000 спътника само на 1000 км
    от земята разтоянията между отделените точки за достъп в орбита остават огромни. Ако качи и регионалните сървъри в орбита е друга “бира”.За сравнение кулите на мобилните оператори са в пъти повече и се кешира на всеки “ъгъл” по мрежата.Така синала пътува най-бързо поне засега.

  6. Няма чудеса

    Лейди Гага, Ким Кардашиан и Илон Мъск изчерпват ресурса за жълтини на световните медии. То не бяха дрънканици как аха утре-другиден тръгнахме за Марс, как ни чипира като псета и какво ли не… Единствената причина да не може да бъде игнорирано фоновото му бучене е, че е седнал върху огромна камара чужди пари, които с бясна скорост усвоява. Един хубав ден и най-заблудените инвеститори ще потърсят ефектите от вложенията си и от богоподобния Мъск ще остане само неприятния спомен.

  7. име

    Така си е, Бачо. Още през 50-те се разхождах с домашния телефон из квартала, един път и на хижа ходих с него, много удобно си беше.

  8. бачо киро

    не след 2019, още след 1944 у нас ни шпионираха с телефоните – денонощно включени на режим “подслушване” или “бейбифон” казано модерно. и интересно, конспиративните поборници за телефонна свобода мълчаха като пръднали в автобус, но сега злобеят срещу някого, дето и през ум не му минава да подслушва и следи българите, че и космически светкавичен интернет ще им подари. дали тези “правозащитници” не са хибридно разбирай диверсионно мотивирани? всички знаем от кого – от оня дето дере кожи за газта и петрола същите тия поборници, както и всеки обитател тук.

  9. Schrodinger

    Може да започнем да правим залози кога ще обяви че ще прави лекарство срещу рак, СПИН, ще реши проблема с глада и маларията. Аз мисля че до 2 години ще постави тези цели пред себе си.
    Специално за спътниковия интернет, поне до момента всички които са опитали са се провалили … последно са Google (продадоха си дела в O3b), очаквам Facebook … да размислят също.
    Интересно че всеки говори за еднократната инвестиция … разходната част, а такава мрежа си има доста оперативни разходи … но никой не споменава от къде ще дойдат приходите … ако ще е от бедните страни и ще им го направят “цивилизационно право” да имат интернет.
    Преди 5 години цената за 1 мегабайт спътников интернет през BGAN беше 30$ с отстъпки за голям клиент. Икономия от мащаба и какви ли не сладки приказки ще останат добри пожелания, тъй като технмологията не се е променила много.
    Колкото до Тесла, основните/стари автомобилни производители навлизат също в още крехкия пазар на електро-автомобили, тъй че и джобовете му ще останат плитки … та са му останали само сладките приказки.

  10. Anonymous

    Всъщност спрямо останалите спътници този на “Булсатком” голям ли е?

    – Да, това ще бъде голям сателит. 10 000-ватов, като цялото това захранване ще дойде от слънцето.

    За тъмната част от денонощието пък ще има батерии.

  11. Anonymous

    10 млрд$ /4424 спътника =2,5 мил за 1 спътник

  12. II

    Ами не знам дали са глупости. “Тесла” сериозно размести и събуди автомобилните производители.Ракетите “Фалкон” за многократно използване също не изглеждат глупост. Така, че аз се надявам и съм сигурен, че намеренията са истински и проекта ще успее. Не вярвам Гугъл да инвестират 1 милиард в проект койте не е реален. Дай боже повече такива хора като Мъск. Досега за каквото е говорил, винаги е ставало :-).

  13. име

    Да се чете: “След 2019 ще знаем още по-добре кой къде ходи и какво прави във всеки един момент. Засега през телефоните, по-късно и чипове ще сложим.”

  14. Да

    компот

  15. Anonymous

    Тоя става досаден с проглушителното си рекламно кряскане. Разчита на късата памет на хорат, за да забравят след пет години надутите глупости, дето е наприказвал.

Коментар