Apple създава фонд за производство в САЩ

Apple ще се опита да стимулира производството в САЩ с новосъздаден фонд

Apple ще инвестира 1 млрд. долара в развитие на високотехнологично производство в САЩ, съобщи шефът на компанията Тим Кук в интервю за ТВ канала CNBC. Очаква се по-късно този месец компанията да обяви кои фирми първи ще получат финансиране от новосъздадения фонд.

Отпуснатите средства ще се използват за отваряне на работни места в производството, което ще доведе до създаване на нови работни места и в сферата на услугите.

Тим Кук припомни, че Apple е способствала за отваряне на 2 млн. работни места в САЩ, като 80 хиляди от тях са в самата компания, а останалите – в екосистемата, свързана с доставчици и разработчици.

Според американски медии, решението на Apple за инвестиции в САЩ е взето, за да бъдат избегнати бъдещи конфликти с президента Доналд Тръмп, който притиска хай-тек компаниите да върнат работните места в страната и да инвестират в родно производство.

С инвестиции в американско производство, Apple се надява на благосклонност от страна на Вашингтон по въпроси, свързани с имиграционната политика и репатриране на капиталите. Както и други ИТ компании, Apple е обезпокоена от това, че правителството затяга правилата за получаване на визи H-1, благодарение на които в страната работят чуждестранни програмисти.

Освен това Тим Кук смята, че данъчната система на САЩ се нуждае от реформа. Според него, много американски компании са възпрепятствани да върнат в САЩ парите си от бизнес в чужбина, тъй като трябва да платят 35% данък.

Ето защо, за да инвестира в САЩ, Apple ще прибегне до заем, вместо да ползва наличните си пари в чужбина. В момента компанията разполага с около $256,8 млрд., като 93% от тези пари се намират извън пределите на САЩ.

Коментар