Свободата на словото остава на ниско ниво у нас

Проучване на АЕЖ-България показва влошаващи се тенденции към автоцензуриране и концентрация на медийната собственост

Проучване на АЕЖ-България показва влошаващи се тенденции към автоцензуриране и концентрация на медийната собственост

„Културата на натиска” в българските медии става все пo-широко разпространена, като налице са устойчиви тенденции за контрол и ограничаване на плурализма. Това показват резултатите от проучването на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) за свободата на словото през 2015 г., осъществено онлайн сред 143-ма журналисти на национално ниво.

Мнозинството от анкетираните – 53,8% признават, че лично са били възпрепятствани да упражняват свободно работата си, докато 72% споделят, че са свидетели на това техни колеги да бъдат подлагани на неправомерен натиск.

Сред формите на натиск тази година начело излиза нов метод – този на разпространяване на слухове и клевети за журналистите, посочен от 40,6% от участниците в допитването.

Отговорът на традиционния въпрос „Как оценявате по петобалната система свободата на словото в България?”, тази година се колебае между оценките „задоволителна” (31,5%) и „лоша” (42%) – за сравнение, в проучването от преди две години 52% от анкетираните оценяват свободата на словото в страната като „лоша”, а 40% като „задоволителна”.

На практика през 2015 г. се наблюдава относително подобрение в усещането за свобода на словото, въпреки, че проучването показва влошаващи се тенденции към автоцензуриране и концентрация на медийната собственост.

Сред най-честите мерки за подобряване на медийната среда се посочват: приемане на практики срещу концентрацията на собствеността и разпространението (76,9%); осветляване на собствеността (65,7%); осигуряване на допълнителна квалификация на журналистите (60,8%) и създаване на нови форми на независими медии (60,1%).

Коментари по темата: „Свободата на словото остава на ниско ниво у нас”

добавете коментар...

  1. Бейб,64

    Простакът е като буйния вятър- нищо не може да го спре.
    Ако има изправени дървета на “пътя “му – трябва да се “наведат”.
    Ето това е.
    Просташко управление със силови методи / всъщност тези методи са един балон пълен с
    мефити, малко му е нужно да се сдуха…/ и страхът от репресии- загуба на работа, приятели и среди…
    Това личи от медиите, и се радва на голямата народна омраза.
    Значи трябва да се ласкае и да се трае, обаче има спикъри от вида :”Всички си го помислиха, а ето кой го каза…”-както беше в училище. Тогава беше фън , а сега е героично…пак е така.

  2. :o)

    Свободата на словото клони към 0%.

    Медиите се държат от групировки, корпорации и политици.
    Журналистчета се назначават за да обслужват съответните интереси.
    Независими журналисти няма или нямат глас – затъмняват ги.

Коментар