YouTube възстанови свалено видео за зелени сертификати

Дейвид Дейвис вярва във ваксинацията, но е против въвеждането на зелени сертификати 
(снимка: Big Brother Watch)

YouTube отмени решението си да премахне видеоклип на Дейвид Дейвис, който оспорва идеята за „зелените сертификати“, след критики от страна на бивш министър.

Според групата Big Brother Watch, речта на Дейвис на конференцията на Консервативната партия нарушава нейната политика относно „медицинската информация“, предаде BBC. Дейвис обаче е категоричен, че забележките му са „напълно точни“, а действията на YouTube са „скандална атака срещу свободата на словото“. В крайна сметка YouTube заяви, че видеоклипът е „незабавно възстановен след ревизия“.

В речта си миналата седмица, на извънредна конференция в Манчестър, Дейвис заяви, че „силно вярва във ваксинацията“ и че самият той е получил и двете дози за коронавируса. Ветеранът в борбата за граждански свободи обаче остро атакува предложенията за въвеждане на сертификати за ваксини, като се аргументира, че това „мирише на нелиберално правителство“.

Той смята, че ваксиналните паспорти дават на хората „фалшиво чувство за сигурност“, посочвайки, че ваксинираните хора, заразени с варианта Делта, все пак могат да разпространят вируса.

Кампанийната група Big Brother Watch качи клипа с речта на Дейвис, но по-късно получи известие от YouTube, че видеото е отстранено. В имейла до организацията YouTube пише, че „не допуска твърдения за ваксинации срещу Covid-19, които противоречат на експертния консенсус на местните здравни власти или Световната здравна организация (СЗО)“.

„По време на пандемията видяхме явни опити на Big Tech да заглуши гласовете на опозицията, предизвикващи конвенционалната мъдрост,“ коментира по този повод Дейвис. „Този епизод служи като допълнителен пример за тревожната тенденция за задушаване на свободата на словото. Ако YouTube се опитва да заглуши избраните членове на парламента, те навярно ще са щастливи да цензурират и всеки, който качва съдържание в техните услуги“.

Дейвис призова правителството да спре „ерозията на свободата на словото“. YouTube заяви, от своя страна, че видеоклипът е „незабавно възстановен след ревизия“.

Говорител на компанията поясни: „Ние бързо премахваме всякакво маркирано съдържание, което нарушава стандартите на общността, включително съдържание за Covid-19, което изрично противоречи на експертния консенсус от местните здравни власти или Световната здравна организация. Но при наличието на милиони часове видеоклипове, качвани на нашия сайт всеки ден, понякога може да сгрешим“.

Марк Джонсън, служител по правни и политически въпроси в Big Brother Watch, заяви, че макар YouTube вече да е възстановила видеоклипа, „ясно е, че свободата на словото онлайн е в опасност“.

Коментари по темата: „YouTube възстанови свалено видео за зелени сертификати”

добавете коментар...

  1. :o)

    Свободата на словото, досега в този свят никога не е била пълна.
    Истината винаги се разпространява по тайни канали.
    Онези отгоре на пирамидата овързали се като свински черва по пътя нагоре нямат интерес
    някога и някъде да излиза пълната истина за всичко, което се е случило за да се озоват
    тези горе, а другите долу.

Коментар