Apple премахна приложение за корана в Китай

Популярно приложение за мюсюлмани отпадна от Apple Store в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple е свалила едно от най-популярните в света приложения – Quran – в Китай, след като това е било изискано от „официални лица“. Quran (в превод – Коран) е достъпен по целия свят в App Store и има близо 150 000 отзива. Използва се от милиони мюсюлмани.

Приложението е свалено заради „поддържане на незаконни религиозни текстове“, съобщи BBC. Изтриването е забелязано за първи път от Apple Censorship – уебсайт, който следи приложенията в App Store в световен мащаб.

Разработчикът на приложението PDMS коментира: „Според Apple, нашето приложение Quran Majeed е премахнато от магазина за приложения в Китай, защото включва съдържание, което изисква допълнителна документация от китайските власти. Опитваме се да се свържем с Администрацията по киберпространство на Китай и съответните китайски власти, за да се разреши този проблем“.

Компанията подчерта, че има близо един милион потребители в Китай. Комунистическата партия в страната официално признава исляма като религия. В същото време обаче действията на правителството изглеждат не толкова толерантни към хората, които изповядват религията. Особено засегнати са уйгурите – местна мюсюлманска етническа група в Синдзян.

Apple отказа да коментира случая, но се позова на политиката си по правата на човека, която гласи: „От нас се изисква да спазваме местните закони и понякога има сложни въпроси, по които може да не сме съгласни с правителствата“.

Не е ясно обаче какви правила е нарушило приложението в Китай. Създателите на Quran казват, че на това приложение „се доверяват над 35 милиона мюсюлмани в световен мащаб“.

Китай е един от най-големите пазари на Apple, а веригата за доставки на компанията силно зависи от местното производство. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в последно време пък бива обвиняван в лицемерие от страна на политиците в САЩ, защото говори много за американската политика, но мълчи за Китай.

Ню Йорк Таймс съобщи по-рано тази година, че Apple премахва свои приложения в Китай, ако китайското правителство го изисква. Темите, които приложенията не могат да обсъждат, включват площад Тянанмън, китайското духовно движение Фалун Гонг, Далай Лама и независимост на Тибет и Тайван.

Друго популярно религиозно приложение, Bible (в превод – Библия) на Olive Tree, също беше свалено тази седмица в Китай. Компанията е категорична, че го е премахнала сама. Това се е наложило, защото е нужно разрешение от правителството, каквото фирмата няма.

В петък The Mac Observer съобщи, че миналия месец Audible, услугата за аудиокниги и подкасти на Amazon, е премахнала приложението си от магазина на Apple в континентален Китай, „поради изисквания за разрешителни“.

По-рано тази седмица Microsoft заяви, че затваря своята социална мрежа LinkedIn в Китай и коментира, че „спазването на [изискванията накитайската държава става все по-голямо предизвикателство“.

Коментар