Microsoft спря социалната мрежа LinkedIn в Китай

LinkedIn беше единствената голяма западна платформа за социални медии, работеща в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft реши да прекрати предлагането на своята социална мрежа LinkedIn в Китай. Компанията заяви, че да се съобразява с китайската държава става „все по-голямо предизвикателство”.

Решението на софтуерния гиганг идва в момент, в който кариерно-ориентираната мрежа се сблъска с проблем с блокиране на профилите на някои журналисти, отбелязва BBC. LinkedIn беше единствената голяма западна платформа за социални медии, работеща в Китай.

„Изправени сме пред значително по-предизвикателна оперативна среда и по-високи изисквания за съответствие в Китай”, коментира старшият вицепрезидент на LinkedIn Мохак Шроф. „Макар че ще премахнем локализираната версия на LinkedIn в Китай по-късно тази година, ние ще продължим да имаме силно присъствие в Китай”.

Когато стартира в Китай през 2014 г., LinkedIn се съгласи да се придържа към изискванията на правителството, за да работи на големия пазар. Тя обеща да бъде прозрачна относно начина, по който прави бизнес в страната, и заяви, че не е съгласна с правителствената цензура.

Наскоро LinkedIn включи в черния си списък на своя китайски подсайт няколко журналистически профила, включително тези на Мелиса Чан и Грег Бруно. Бруно, автор на книга, документираща отношението на Китай към тибетските бежанци, каза пред медии, че не е изненадан, че комунистическата партия на Китай не го харесва, но е „обезпокоен, че американска технологична компания се втурва да угажда на исканията на чуждестранното правителство”.

Американският сенатор Рик Скот нарече този ход „грубо успокояване и акт на подчинение на комунистически Китай” в писмо до главния изпълнителен директор на LinkedIn Райън Рослански и шефа на Microsoft Сатя Надела.

Коментар