Интерактивна карта показва цензурата в интернет

Уеб картата определя три типа държави по отношение на интернет – свободни, частично свободни и несвободни

Уеб картата определя три типа държави по отношение на интернет – свободни, частично свободни и несвободни

Интерактивна услуга на оператора IVPN.net показва какви ограничения в работата с интернет има в различните части на света. Internet Censorship Around The World анализира различни критерии, на базата на които определя нивото на цензура в отделните страни.

Картата борави с три основни критерия – нарушение на правата на човека, пречки за достъп и ограничение на съдържанието. Китай, например, е страната с най-силно нарушени права на гражданите (38 точки от 40 възможни).

По критерия „пречки за достъп” най-негативна оценки получават Куба и Сирия – по 24 от 25 възможни точки. Що се отнася до ограниченията за съдържание, то начело тук е Иран с 32 от 34 възможни точки.

На базата на оценките по трите критерия, държавите се позиционират в различни категории по отношение на интернет – свободни, частично свободни и несвободни. В последната група попадат Китай, Иран, Саудитска Арабия, Беларус и няколко други страни.

Коментари по темата: „Интерактивна карта показва цензурата в интернет”

добавете коментар...

  1. Илко

    Щом САЩ са сложени като “свободни” значи всичко е ясно ква е тая “класация”!

  2. Васил

    Напротив каратата е доста акуратна след таз годишния екшан от страна на русия , новия закон в Англия , Азия и североизточна Африка от край време са си така… Не виждам кое не ви харесва в картата . Предполагам обаче че сивия цвят е – няма информация.
    Страните които ме очудват тук са : Мексико , Малайзия ,Индонезия и Беларус

  3. Rado

    Тая карта е пълна измишльотина !

  4. sda

    в англия е блокиран thepiratebay (с web proxy се заобикаля де…). би следвало и тя да е “partly free”

  5. Йордан

    Няма по-измислени резултати. В САЩ, че и западна европа има много цензурирани сайтове, клипове в YouTube, а да не говорим за торентите.

  6. Драгомир

    Според друга карта съм виждал съвсем други резултати.

Коментар