Китай изличи Киану Рийвс от местния интернет

Киану Рийвс загуби достъп до огромната интернет аудитория в Китай
(снимка: Warner Bros)

Актьорът Киану Рийвс почти не съществува в китайския интернет. В резултат на демонстрацията му в подкрепа за Тибет по-рано този месец, звездата от „Джон Уик” и „Матрицата” попадна под ударите на китайския режим на строга цензура в страната.

Още през януари се появиха съобщения, че Рийвс ще участва в благотворителен концерт на 3 март за Tibet House – нюйоркска организация с нестопанска цел, свързана с духовния лидер в изгнание Далай Лама. Това се случи непосредствено след като последният му филм „Матрицата: Възкресение” стана първият блокбъстър, който се появи в китайските кина за повече от два месеца, слагайки край на необичайно продължителната цензурна откъм заглавия на американското кино, резултат от нарастващо геополитическо напрежение между двете страни.

Като се има предвид, че Пекин категорично отхвърля всякакви твърдения за независимостта на Тибет и гледа на лауреата на Нобелова награда за мир като на опасен „сепаратист”, новината разгневи китайските националисти. Те изпълниха социалните мрежи с обиди и обещания за бойкот на филма. Той обаче остана в кината. После датата на благотворителния концерт дойде и си отиде без видими последици за Рийвс, отбелязва Los Angeles Times.

Но гилотината падна след това — и по-тихо, отколкото мнозина очакваха. Миналият понеделник големите китайски стриймъри премахнаха по-голямата част от филмографията на Рийвс от своите сайтове. Те изтриха резултатите в търсачките, свързани с името му. „За съжаление не бяха открити резултати, свързани с Киану Рийвс”, се казва в платформата iQiyi. Там пише още: „Поради съответните закони, разпоредби и политики, някои резултати не се показват”.

Изтритите филми включват трилогията „Матрицата”, „Скорост”, „Превъзходното приключение на Бил и Тед” и романсите с участието на звездата. Най-малко 19 филма с Киану Рийвс бяха премахнати от платформата Tencent Video. Другите топ-стриймъри Youku и Migu Video изличиха всички заглавия с изключение на едно — „История на играчките 4”.

Сайтове като Bilibili и Xigua Video също направиха чистки. Въпреки че „История на играчките 4” остава онлайн, името на актьорския състав е изличено, споменават се само актьорите-дубльори на китайски.

„Това е любопитен случай, който си струва да бъде проследен. Ние сме склонни да мислим за машината за цензура в Китай като за наистина координирано чудовище, но фактът, че виждаме тези противоречиви сигнали [между онлайн и театралните пазари] предполага, че някои от тези мерки идват от различни места”, каза Алекс Ю, изследовател в China Digital Times – новинарска организация с централа в САЩ, която превежда и архивира съдържание, цензурирано в Китай.

Не е ясно кой е наредил изтриването, смята анализаторът. Китайските регулаторни агенции или платформи действат проактивно за премахване на потенциално обезпокоително съдържание, каза Ю.

От друга страна, Рийвс, който изигра самия Буда Сидхарта Гаутама в „Малкият Буда” през 1993 г., се присъединява към дълъг списък от западни знаменитости, които се оказаха нежелани в Китай, след като изразиха подкрепа за Тибет – сред тях са още Ричард Гиър, Селена Гомес, Лейди Гага и Брад Пит.

Коментари по темата: „Китай изличи Киану Рийвс от местния интернет”

добавете коментар...

  1. :o)

    всичко е казано в “1984” – ще напишат отново книгите Ви, ще Ви казват всичко както е удобно на партията в момента 🙂

Коментар