ЕС предупреди Мъск: Ще има цензура в ​​Twitter

Идеите на Илон Мъск за абсолютна свобода на словото ще се сблъскат със законите на ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите на Европейския съюз предупредиха ексцентричния милиардер Илон Мъск, който придобива социалната мрежа Twitter, че ще трябва да спазва законите на ЕС, въпреки декларациите му за пълна свобода на словото. В противен случай социалната мрежа ще бъде изправена пред глоби или дори блокиране в голяма част от Европа.

Според представители на Европейската комисия, на които се позовава Файненшъл Таймс, Мъск е длъжен да модерира незаконното и злонамерено съдържание. „Приветстваме всички. Ние сме отворени, но при нашите условия. Поне знаем какво да му кажем: „Илон, има правила. Добре дошли, но това са нашите правила. Тук няма да важат вашите правила”, категорична е Комисията.

Мъск е твърд привърженик на правото да изразява своята гледна точка. В понеделник той заяви, че „свободата на словото е основата на функционираща демокрация” и нарече Twitter „дигитален градски площад, който обсъжда теми, жизненоважни за бъдещето на човечеството”.

Коментарите от ЕС дойдоха само дни след приемането на закон, изискващ от технологичните гиганти да наблюдават по-„агресивно” неподходящото съдържание в социалните медии, докато Мъск обяви планове за разхлабване на политиката на Twitter за модериране и се описа като „абсолютист на свободата на словото”.

Според представителя на Европейската комисия Тиери Бретон, неспазването на разпоредбите на новия Закон за цифровите услуги може да доведе до тъжни последици. Като за начало, ако социалната мрежа не успее да се справи с модерацията, както я виждат в Брюксел – борбата с т.нар. „реч на омразата” и други проблеми, Twitter го чака глоба от 6% от годишния доход, а след това, ако мрежата не промени политиката си, пълна забрана на дейностите в Европа.

Законът за цифровите услуги изисква социални мрежи като Twitter да разкриват на регулаторите как се справят с дезинформацията и военната пропаганда. Разбира се, новият закон се отнася не само за тази социална мрежа, но и за други технологични гиганти като Facebook и Google.

Освен това миналия месец ЕС въведе т.нар. Закон за цифровите пазари, който ограничава „правомощията” на технологичните гиганти. По-специално, не позволява на платформите да популяризират собствените си услуги в ущърб на подобни оферти на конкуренти.

Коментари по темата: „ЕС предупреди Мъск: Ще има цензура в ​​Twitter”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Бюрократите в ЕС предупредиха Илон Мъск, че ЕС не е зона на свободното слово и ако не се съобразява с това Туитър ще бъде блокиран

Коментар