Магазин на Apple оскърбявал мюсюлманите

Известен магазин на Apple в Ню Йорк е предизвикал недоволството на част от мюсюлманския свят. Това твърди публикация на Института за медийни проучвания в средния изток  (The Middle East Media Research Institute), която се позовава на ислямски сайт.

Футуристичният Apple Store, който се намира на 5-то авеню в центъра на Манхатън, има на входа си стъклен куб, висок три етажа. Именно тази конструкция и някои други подробности са поводът за недоволство.

Apple Store наподобявал гранитния куб на Кааба – свещено място за мюсюлманите в Голямата джамия на Мека. Ислямският сайт, който институтът MEMRI не разкрива, нарича магазина “Apple Mecca” и твърди, че в него има бар за продажба на алкохолни напитки, което е оскърбление за мюсюлманите.

Използва се и фактът, че магазинът е отворен 24 часа в денонощието, по подобие на Кааба. Във връзка с тези разкрития, сайтът призовава мюсюлманите да разпространят информацията по света с надеждата, че ще могат да  спрат проекта.

Apple Store в Ню Йорк обаче стартира бизнеса си още през май тази година. Освен това в магазина не се предлага алкохол, нито пък Джак Строу или Салман Ружди, авторът на “Сатанински строфи”, работят зад тезгяха, иронизира новината theregister.com.

Коментар