Визовата система на САЩ насочва ИТ кадри към Европа

Вместо САЩ, добре обучени и способни имигранти ще предпочетат Европа. Причина за това е визовата политика на американското правителство, която възпрепятства талантливи хора да се реализират в САЩ, смята Колин Пауъл.

Бившият държавен секретар говори пред членове на ИТ индустрията по време конференцията DreamForce в Сан Франциско, организирана от компанията за софтуерни услуги Salesforce.com.  

Достатъчно е един имигрант да има “неправилно” име, за да бъде вкаран в общия стереотип от нежелани персони на аерогарите. Визовата система на Америка затруднява изключително и чуждите студенти в областта на високите технологии, убеден е Пауъл.

В резултат на визовите ограничения, кадърни специалисти ще предпочетат да учат в Англия вместо в САЩ и да предоставят уменията си в услуга на европейската икономика.

Държавите не трябва да пренебрегват риска за сигурността на своите граници, но това съображение не бива да препятства привличането на квалифицирани кадри, които могат да предложат реална стойност, смята още Пауъл. Хай-тек компаниите и образователните институции да засилят връзките извън САЩ и да споделят знание, препоръчва бившият държавният секретар.

По-рано тази година Джим Гуднайт, шеф на ИТ компанията SAS, също застъпи подобна на изразената от Пауъл позиция, провокиран от наложените ограничения във визите. Защо да спираме най-добрите и най-умните хора да идват в страната, попита риторично Гуднайт и нарече глупави нещата, които е направил Буш.

Коментар