ЕС утвърди единния цифров сертификат за Covid

Трите върховни институции на ЕС утвърдиха сертификата за Covid-19
(снимка: Европейска комисия)

Председателите на трите върховни институции на ЕС – Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия – присъстваха на официалната церемония по подписването на Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за Covid-19, което отбеляза края на законодателния процес.

„Цифровият сертификат на ЕС за Covid е символ на това, което Европа отстоява. На Европа, която не може да бъде разклатена от изпитанията. На Европа, която се обединява и расте, когато е изправена пред предизвикателства”, гласи официалният коментар от името на председателите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен и министър-председателят Антонио Коста.

„Нашите институции постигнаха съгласие по Регламента относно цифровия сертификат на ЕС за Covid-19 в рекордния срок от 62 дена. Паралелно с работата в рамките на законодателния процес ние изградихме и техническия гръбнак на системата – портала на ЕС, който стартира на 1 юни”, допълват тримата.

Според заявеното от европейските институции, целта на Covid-сертификата е „да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от Covid-19”.

Цифров сертификат на ЕС за Covid:

  • обхваща направена ваксинация срещу Covid-19, направен тест и преболедуване;
  • безплатен и достъпен на всички езици на ЕС;
  • на разположение както в цифров формат, така и на хартиен носител;
  • сигурен, с цифрово подписан QR код.

Регламентът ще се прилага за срок от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г. За държавите-членки, които се нуждаят от допълнително време, е предвиден шестседмичен период за постепенно въвеждане на сертификатите. 13 държави членки вече да издават цифрови сертификати на ЕС за Covid.

Коментари по темата: „ЕС утвърди единния цифров сертификат за Covid”

добавете коментар...

  1. Георги пашев

    България е една мафиотско държава.моята съпруга направи и двете имонизаци и но неможе да получи съртификат от лекарката тъи като не е била енина пациентка.и от кого можем за получим съртификат

  2. Коментар

    и на всичкото друго им трябваше повече от 1 година след началото на кризата (нарочно не го наричам пандемия), за да въведат такъв документ и уж по-лесно пътуване. 15 месеца – много бързо действат. И защо регламентът ще важи и ще прилага само 1 година ? Нима след 1 година вече няма да има този коронавирус или просто тогава ще има нови изисквания ?

  3. Коментар

    Стара българска поговорка – каквото и да ти говорят – става дума за пари. А когато не става дума за пари, става дума за много пари. Пътувах много в ЕС през последния месец и мога да споделя, че всичко е само една парлама. Единствено в Германия на границата ми гледаха документите по-подробно, на всякъде другаде само гледат, че имаш нещо, а какво пише вътре, никой не се вълнува. Да не говорим колко лесно се фалшифицират тези документи. По-конретко за този сертификат – поредното политическо дърдорене и празния за мен ЕС. Каква ти обща реакция, като всяка държава от 27-те ще може сама да преценя дали да го признава, от кога (6 месечно !! отлагане), ще прецеля дали ще важи за нея само PCR тест или антигенен (или и двете), дали няма да иска тест + ваксинация. Поредната бюрокрация, единствено уевнаквяване на документа, за тези дето имат ваксинация. ЕС е все по-слаб, за съжаление

  4. Anonymous

    Фашизъм

  5. :o)

    Всичко е само дърдорене и приказки…
    Някой някъде да е доказал че с такъв сертификат минаваш без проверки и PCR тест?
    Аз не съм чул такова нещо.
    Някакво си придвижване щяло да се подобри – ама как, кога , спрямо какво?
    Никой не казва и не дава пример.
    Дотук само политическо дърдорене.

  6. Тони

    Да, България е сред първите 13, които вече издават сертификати!

Коментар