Задава се „голямото напускане” от компаниите

Между 25% и над 40% от работниците обмислят да напуснат текущата си работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите, които преживяха ужаса на пандемията, рязката дигитализация „за една вечер” и всички рискове от атака от освирепелите кибер-изнудвачи, сега имат нов и то голям проблем: повече от четвърт от служителите може да напуснат.

Какво се случва? Повече от година всички индустрии, в които е възможно, работиха „отдалечено”. Офисите бяха затворени, служителите изпълняваха своите задачи от къщи. Оказа се, че с това работещите имаха повече от година, за да преразгледат и преосмислят баланса между професионален и личен живот, както и кариерния си път изобщо. И докато светът постепенно се завръща към нормалността, все повече хора осъзнават, че не искат да се завръщат към предишния начин на живот. Очаква се те да подадат своите предизвестия и да направят промените, които смятат за важни.

„Голямото напускане”, както го наричат икономистите, започва, коментира Axios. Различни проучвания показват, че между 25% и над 40% от работниците обмислят да напуснат текущата си работа.

„Не завиждам на предизвикателството, пред което са изправени специалистите по човешки ресурси в момента”, казва Антъни Клоц, доцент по мениджмънт в Тексаския Университет. Той и експерти като него твърдят, че тенденциите, които се пресичат в настоящия момент, са няколко и едновременно наливат вода във воденицата на „голямото напускане”.

Икономистът от Университета в Мичиган Бетси Стивънсън казва пред Axios, че начинът на работа през последната година е накарал мнозина да се запитат: „наистина ли искам да правя точно това?”. Така в крайна сметка някои решават, че искат да работят по-малко часове или пък при повече гъвкавост, за да имат повече време за семейството си. Ако подобна възможност не им бъде дадена от работодателя, те най-вероятно ще я потърсят другаде.

Има и много хора, които обмислят да сменят изцяло кариерата си. Един от няколко показателни примера е служител на круизен кораб, който се е обучил за работа в център за данни, тъй като пандемията показа нестабилността и волатилността на индустрията, в която досега е работил. Застрахователна брокерка и нейният съпруг – мениджър на ресторант – са напуснали работата си едновременно, за да създадат компания за озеленяване, тъй като по време на пандемията са осъзнали, че искат да прекарват повече време на открито.

Някои служители вече се отказват от текущата си работа, защото шефовете им не им позволяват да работят от домовете си след пандемията. Други напускат заради точно обратното – липсват им офисите и сътрудничеството с колегите, но компаниите им вече са станали „хибридни” или дори изцяло работят отдалечено. „Много хора, които искат да се върнат, откриват, че офисът, в който се завръщат, вече не е офисът, който са оставили някога”, казва Клоц.

Какво следва да направят мениджърите на компаниите в подобна ситуация? За служителите, които са решили тотално да сменят попрището и да преминат в друга индустрия, фирмите нямат какво да сторят. Но отделите по управление на човешки ресурси могат да задържат онези работници, които са склонни да останат в същата индустрия, искайки по-голяма гъвкавост, казва Кати Мой, главен директор в BDO USA – компания за финансови услуги. Осигурявайки гъвкавост за постигане на желания баланс между личен и професионален живот, фирмите все пак ще могат да запазят голяма част от ценните си служители.

Тук има едно голямо „НО”. Голямата битка, която предстои сега, ще бъде добре за работещите и за работодателите. Тя не бива да бъде спирана. Разместването на пластовете, което предстои, е здравословно. Крайният резултат от него ще бъде състояние, при което възможно най-много от работещите хора ще имат заетост, стабилност и най-вече ще харесват това, което правят.

Ако хората могат да разчитат на осигуровки за безработица, то те няма да бързат да хванат първата възможна оферта за работа, разсъждава Феликс Салмон от Axios. Това значи, че те ще си дадат времето да подберат работа, която им харесва. А какво по-хубаво може да има за работодателите от това да са привлекли в екипите си предимно хора, които харесват работата си, ценят я и я желаят?!

Коментари по темата: „Задава се „голямото напускане” от компаниите”

добавете коментар...

  1. Saevar

    много добра статия и право в целта, и аз имам такива мисли понеже от февруари ни върнаха на работа след 10 месеца работа от вкъщи, сега можем да работим примерно 1-2 дена в седмицата от дома, като намеренията на шефа са да ни върне по някое време напълно в офисите а в обявите за работа 60% от тях се споменава че може да се работи от вкъщи, и те така….

  2. :o)

    По-голямата част от това напускане, му се викаше в доброто старо време – УВОЛНЕНИЕ 🙂
    А много компании просто ще затворят врати и ще ПУСНАТ служителите си на улицата 🙂

Коментар