Дрон прогони 3000 морски птици от гнездата им

Падането на дрон в защитена зона причини екологичен мини-инцидент
(снимка: CC0 Public Domain)

Приблизително 3000 морски птици в екологичния резерват Болса Чика в Хънтингтън Бийч, Калифорния, избягаха от гнездата си на 12 май, оставяйки след себе си около 2000 нежизнеспособни яйца.

Според калифорнийския департамент по рибите и дивата природа, птиците са били подплашени, след като незаконен дрон се е разбил на брега, точно в зоната за гнездене.

Напускането на птиците е най-голямото, наблюдавано някога от учените, работещи в резервата. „Тук никога не сме виждали такова опустошение. Това беше много трудно за мен като мениджър”, сподели пред LA Times Мелиса Льобъл, която управлява резервата Хънтингтън Бийч.

Изследователите казват, че катастрофата на дрона е била само „черешката на тортата”, довела до тежкото събитие с напускането на зоната на гнездене. Фактор, оказал се голям проблем за местната дива природа, е увеличеният трафик на хора в последно време – заради пандемията най-вече.

Хората, търсещи движение на открито, идват в резервата, навлизат колоездачи, идват семейства с кучета, които пък безпокоят местните животни.

Случаят с дрона обаче ще бъде разследван, защото летенето на безпилотни летателни апарати в защитени зони и резервати за диви животни е забранено – именно поради риска да причини смущения. Собственикът ще трябва да плати солени глоби за забавлението си с машината точно в защитена зона.

Независимо от глобите, щетата за природата ще е голяма. Въпросната зона на гнездене е една от малкото, останали на разположение на конкретния вид птици – елегантни рибарки. Те трябваше да мътят яйцата си и да останат с малките си чак до август. Напускането им означава, че цяло едно поколение е съсипано.

Коментари по темата: „Дрон прогони 3000 морски птици от гнездата им”

добавете коментар...

  1. Иван

    Незаконно летящ дрон.

  2. Anonymous

    незаконен дрон ?

Коментар