Въвеждаме цифров зелен сертификат от 1 юни

Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие на пациента
(снимка: „Информационно обслужване”)

България е готова с въвеждането на европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу Covid-19, съобщиха от националния системен интегратор „Информационно обслужване”, който проведе успешни тестове и завърши интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия. Това означава, че българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС.

По регламент сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г., а Централната система се очаква да започне работа още на 1 юни 2021 г., което ще даде възможност на държавите-членки, които имат техническа готовност, да издават зелени сертификати още от следващия месец. Очаква се зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави.

„От 1 юни 2021 г. ще можем да издаваме валидни европейски сертификати”, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов и подчерта, че българският документ е съобразен със всички препоръки на експертния съвет към Европейската комисия Е-Health Network.

По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен. Европейската комисия определя три варианта на документа – за наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу Covid-19, при негативен тест за наличието на вирус или при преболедуване. Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му.

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне, ваксинационния център и други задължителни атрибути.

При документа за негативен тест за наличие на вирус са описани видът на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста  и др., а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за Covid-19 и валидността на сертификата. Според изискванията на ЕК, валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест.

Първоначално ще бъдат издавани само сертификати за ваксинация, а документите за преболедуване и негативен тест се очаква да влязат в сила след средата на юни.

Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие на пациента. Всеки български гражданин има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на НЗИС чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) и има достъп до него навсякъде по света, по всяко време.

Разработената от „Информационно обслужване” система ще прегенерира автоматично всички издадени до сега сертификати в новия европейски формат, когато регламента влезе в сила. Старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г., за да се избегне струпването на хора за преиздаване.

В момента „Информационно обслужване” разработва апликация за мобилни устройства, която ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред личните лекари или ваксинационните центрове за издаване на документа.

Коментари по темата: „Въвеждаме цифров зелен сертификат от 1 юни”

добавете коментар...

  1. Евро дигитал

    От снимката е видно на какво ниво е дигитализацията! Толкова много хартия и бумащина. Хората трябва да си носят специално чантички за пренос на тези сертификационни книжки. Хвала на дигитализацията за която трябва толкова много хартия да се носи.

  2. ИТ спец напуснал БГ

    Ясно да очакваме скоро пълна трагедия и драматична зрелищна излагация.

Коментар