САЩ: ИТ гигантите да кажат кой дезинформира за Covid-19

Дезинформацията относно Covid-19 се счита за заплаха за общественото здраве
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният здравен експерт на президента на САЩ д-р Вивек Мърти официално призова технологичните компании да предоставят информация за „източниците и мащаба на дезинформацията” за Covid-19. „Става дума за защита на здравето на нацията”, каза той. „Технологичните компании вече имат възможност да бъдат отворени и прозрачни пред американския народ относно дезинформацията в своите платформи”.

Искането на Мърти се отнася до социални мрежи, търсачки, платформи за доброволческо набиране на финансови средства, електронна търговия и системи за бърз обмен на съобщения.

Като начало главният здравен експерт иска данни и анализ за „типичната” дезинформация относно ваксините, която вече е дефинирана от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, съобщи Engadget. Това включва твърдението, че „съставките във ваксините срещу Covid-19 са опасни” и че „ваксините срещу Covid-19 съдържат микрочипове”.

Администрацията ще се стреми да научи подробности като, например, колко потребители са били „изложени” на такава „дезинформация” и кои демографски групи може да са били „непропорционално засегнати”.

Освен това акцията ще търси данни за „основните източници”, включително лица и фирми, които продават неодобрени продукти или услуги за Covid-19. Технологичните компании имат срок до 2 май да отговорят, въпреки че няма да бъдат санкционирани, ако не го направят.

Миналото лято Мърти нарече дезинформацията „неотложна заплаха за общественото здраве”, с която технологичните платформи трябва да се справят. Той добави, че „дезинформацията за здравето вече е причинила значителни вреди”.

Искането е част от Националния план за готовност на Белия дом за Covid-19, предназначен да постигне „минимално смущение” от коронавируса. Администрацията също така иска от здравните доставчици да разкрият как дезинформацията за Covid-19 е навредила на пациентите и общностите.

„Молим всеки с уместни наблюдения – от оригинални изследвания и набори от данни до лични истории, които говорят за ролята на дезинформацията в общественото здраве – да ги сподели с нас”, призовава администрацията.

Коментари по темата: „САЩ: ИТ гигантите да кажат кой дезинформира за Covid-19”

добавете коментар...

  1. Мхм

    Прав е списвач, русофилистичната пропаганда точно така работи и кълвачите кълват. Случайно ли е, че антиваксърската пропаганда винаги върви ръка за ръка с русофилистичната?

  2. Фофу

    Е, че то само и сайтове за акредитации и дипломи за фейц образование липсват. Примерно бакалавър от файц университет, специалност Ковид, специализация Делта вариант или Омикрон.

    Така неграмотници дето до вчера не са могли да вържат тройка в училище получиха възможност да станат учени и разбирачи от световна класа и да ръсят мозък из фейца от сутрин до вечер.
    Аз лично познавам няколко такива, бивши съуеници и добре познати “ерудити”.

  3. Пешо

    Какво му се сърдите на Списвач?

    Без пари в днешни дни е един сайт и домейн. После пишете ли пишете и пускате по социалните мрежи в правилните групи. Хората вярват на всичко. Ако имаш и пари да даваш на 4-5 човека да спамят, всичко е точно.

  4. гост

    хей,,списвач,, да си чул за свобода на словото…. малоумно зомби

  5. ъ

    шервате, лайкват абе неграмотник научи български

  6. Списвач

    Толкова лесно се става дезинформатор в България
    трябват ви 2 неща:
    1. Facebook акаунт
    2. някво уебсайтче от тия готовите site builder-и за писане на статии

    после пишете некви статии с каквато и да е информация и влизате в разни фейсбук групи и страници и почвате да шервате статиите колкото се може повече и хората ги лайкват и споделят и така се постига целта на дезинформатора
    НО ВИНОВНИ СА И СОЦИАЛНИТЕ ПЛАТФОРМИ, ЗАЩОТО ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ УСПЯХА ДА ИМПЛЕМЕНТИРАТ АЛГОРИТМИ, КОИТО ДА ХВАЩАТ КОВИД, ВАКСИНИ И КОНСПИРАЦИИ ПРЕДИ ДА БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ ОЩЕ…

Коментар