Crayon: Киберсигурността вече е приоритет за организациите

Едно нещо е сигурно – киберсигурността вече е приоритет за бизнеса и правителствата
(снимка: CC0 Public Domain)

Киберпрестъпниците днес атакуват всички сектори на критичната инфраструктура. Атаките с рансъмуер стават все по-успешни, разстройват дейността на правителствата и бизнеса, а печалбите от тях нарастват, сочи скорошен доклад Microsoft. На фона на глобални кризи и засилваща се киберпрестъпност организациите трябва да променят начина си на противодействие на заплахите, категорични са експертите.

Пандемията задълбочи тенденцията да работим все повече онлайн и дистанционно, от домовете си. Същото обаче правят и киберпрестъпниците, а ландшафтът на кибератаките става все по-сложен и увеличава рисковете за организациите.

Какво се промени през последната година? Едно нещо е сигурно – киберсигурността вече е приоритетна задача за бизнеса и правителствата, подчертаха специалистите от Crayon България. Този месец, на 17 март, компанията организира второ издание на форума CEE Cybersecurity Forum, на който водещи експерти ще споделят своите виждания за текущите заплахи и начините за защита от кибератаки.

На откриването на форума ще говори Мелиса Мълхоланд, главен изпълнителен директор на Crayon Group. Преди да оглави компанията, тя е работила 12 години в Microsoft. Автор е на 12 книги за това как да се изгради успешен бизнес в облака и е член на борда на SHE, най-голямата конференция за равенство между половете в Европа. Работила е също две години в Intel, където допринася за класирането на производителя на чипове в Топ 10 на най-зелените компании в САЩ.

Хакери пред портите: 6 техники, за да подготвите вашата инфраструктура за битка. Това е темата, по която ще говори Паула Янушкевич – основател и главен изпълнителен директор на компанията CQURE, регионален директор на Microsoft и MVP (Most Valuable Professional), световнопризнат експерт по киберсигурност. По време на сесията Паула ще представи най-актуалните решения за сигурност, които помагат на организациите да не се превърнат в част от „хакерския рай”.

Сигурност при извънредни ситуации. При толкова много сътресения в региона на Централна и Източна Европа, кои са най-неотложните въпроси? Докато наблюдаваме засилена активност на подкрепяни от правителствата актьори и все по-интензивни рансъмуер и малуер активности, какво можем да направим, за да се подготвим по-добре? Томас Кибиркстис, старши технически специалист по сигурността и съответствието в Microsoft, ще говори в тази сесия за критичните сценарии за сигурност.

Как да оцелеем с кариера в киберсигурността? Йоад Двир – специалист по киберсигурност и директор по корпоративна сигурност в Microsoft за Централна и Източна Европа – ще разкаже какво е необходимо, за да направим кариера и да бъдем лидери в пространството за киберсигурност, докато животът ни се променя и ставаме все по-дигитални.

Преодоляване на предизвикателствата в сигурността при ускорено облачно внедряване. Костадин Белишки – архитект по клауд решения и ръководител на екипа за услуги в Crayon България – и Димитър Трандов – ръководител дирекция „Облачни услуги и операции“ в Банка ДСК – ще разкажат как банката, с помощта на Crayon, се справя с различни аспекти на киберсигурността в началните етапи на внедряване на Azure облачни услуги, вкл. архитектурния подход, използваните рамки и ключовите технологии за сигурност на Azure.

Работа с устройства на Apple. Андрей Орлов – консултант по облачни решения в Crayon Baltics – ще представи опита си в управлението на Apple ID, защитата на корпоративни данни и по други въпроси на сигурността, свързани с използването на Apple технологии в бизнеса.

CEE Cybersecurity Forum ще отправи няколко ключови послания към участниците, когато изграждат своята стратегия за киберзащита:

  • Направете основите добре;
  • Използвайте холистичен изглед;
  • Всеки елемент от инфраструктурата може да се използва като вектор на атака
  • Помислете за хората;
  • „Нулево доверие” като архитектурен принцип.

Форумът е свободно достъпен за специалистите по сигурност от частния и публичния сектор след онлайн регистрация на сайта на събитието.

Групата Crayon е в топ 10 на Microsoft LSP (лицензиран доставчик на решения) в света, в топ 3 Global SPLA (Microsoft Services Provider License Agreement) и Azure Expert MSP партньор. Компанията разполага с над 350 сертифицирани Microsoft професионалисти, има статут на златен партньор и Партньор на годината през 2019 г. за решенията с изкуствен интелект и машинно обучение.