Amazon затваря книжарници и „4-звездни” магазини

Amazon затваря магазините 4-Star в САЩ и Обединеното кралство
(снимка: Amazon)

Amazon преосмисля амбициите си в сферата на търговията на дребно след години на експанзия. Компанията реши да затвори всичките си 68 физически книжарници, както и „4-звездни” магазини в САЩ и Обединеното кралство.

Най-големият търговец в интернет заяви, че търговията на дребно „очи в очи” все още е важна и че ще се съсредоточи върху своята безкасова технология Just Walk Out, хранителните магазини и наскоро открития магазин за дрехи в Лос Анджелис, предаде Engadget.

Датите на затварянето ще варират за различните търговски обекти. Работниците в засегнатите магазини ще могат да получат работа в близко намиращите се магазини на Amazon, уточняват от компанията.

Amazon отвори първата си физическа книжарница през ноември 2015 г. и първия си „4-звезден” магазин през септември 2018 г. И двата обекта представляваха своеобразни експерименти, комбинирайки данни от онлайн пазаруване в Amazon със света на физическата търговия на дребно – изборът в магазина отразява това, което е популярно или най-вероятно да се продава.

Своевременно Amazon продължава да отваря още безкасови магазини „Go” и набляга на магазините за хранителни стоки Amazon Fresh.

Коментар