Хакери откраднаха 190GB данни от Samsung

Поредният хакерски пробив засегна голям производител на електроника
(снимка: CC0 Public Domain)

Поверителни данни на Samsung са изтекли поради предполагаема кибератака, съобщи Ройтерс. В петък южноамериканската хакерска група Lapsus$ качи в интернет множество данни, за които твърди, че принадлежат на производителя на смартфони.

Наред с друга информация, групата се е сдобила с изходния код на бутлоудера за всички скорошни устройства на Samsung, заедно с кода, свързан с изключително чувствителни функции като биометрично удостоверяване и криптиране на устройствата.

Твърди се, че откраднатите данни включват и поверителни данни от Qualcomm. Цялата база съдържа приблизително 190 GB данни и се споделя активно в торентите. Ако твърдението се окаже вярно, това може да нанесе значителни щети на Samsung.

Според публикация на The Korean Herald, на която се позовава Engadget, южнокорейската компания в момента „оценява ситуацията”.

Lapsus$ е същата група, която пое отговорност за неотдавнашния пробив на данни в Nvidia. В този инцидент хакерите откраднаха приблизително 1TB поверителни данни от разработчика на GPU, включително схемите и изходния код на драйверите.

Групата поиска Nvidia да „отвори” драйверите си и да премахне ограничителите за копаене на криптовалута от своите графични процесори от серия RTX 30.

Ако хакерите имат някакви искания към Samsung, със сигурност до този момент не е ясно какви са. По-рано групата заяви, че действията ѝ не са били политически мотивирани.

Коментар