Хакери искат Nvidia да „отвори кода” на GPU-тата

Хакерска група изнудва Nvidia с откраднати данни за новите ѝ разработки
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на чипове Nvidia заяви във вторник, че пробивът в киберсигурността, който фирмата разследва от почти седмица, е довел до кражба на данни на компанията.

„Ние сме наясно, че нападателят е взел идентификационни данни на служители и част от вътрешната информация на Nvidia от нашите системи и е започнал да я източва онлайн”, каза говорител на компанията в изявление пред CNN.

Няма индикации, че атаката е случай на рансъмуер или че е свързана с войната в Украйна, добави говорителят. Компанията повтори, че не очаква никакви смущения в бизнес-дейностите си, произтичащи от пробива. Той бе открит на 23 февруари.

Малко след изявлението нападателят разкри кодовите имена на набор графични процесори от следващо поколение, разработвани от Nvidia. Споменават се процесорите Lovelace GeForce – линия, от която са споменати шест модела. Засегнати от пробива са също имената на сървърните графични процесори Hopper и Blackwell.

Тези данни се определят като „първоначален теч” на информация от откраднатите документи, предоставени на тематичния уебсайт Videocardz. Общо около 1 терабайт данни са откраднати от хакерската група, известна като Lapsus$.

Групата настоява, че е взела файловете, защото е „решила да помогне на общността на копачите [на криптовалута] и геймърите”, и обещава да източи още съдържание от „голямата папка”, която очевидно е откраднала.

В малките часове на сряда стана ясно, че хакерската група настоява Nvidia да публикува под отворен код своите драйвери за Windows, MacOS и Linux. Ако компанията не успее да изпълни искането, групата обещава да публикува файлове с данни за чипсети, графика и процесори за съществуващите и предстоящите GPU на фирмата.

Lapsus$ твърди, че разполага с 250GB „данни, свързани с хардуер”. В свое съобщение хакерската група заяви: „Изискваме Nvidia да поеме ангажимент изцяло да отвори кода (и да публикува под FOSS лиценз) своите GPU драйвери за Windows, MacOS и Linux, отсега и завинаги”.

От изказа в съобщението става ясно, че графичната компания изглежда се опитва да комуникира с групата, за да предотврати бъдещи изтичания на своя вътрешна информация.

Коментари по темата: „Хакери искат Nvidia да „отвори кода” на GPU-тата”

добавете коментар...

  1. Ела

    Това отдавна трябваше да се случи и с телеметричният отпадък наричан Уиндоус .

  2. Anonymous

    Браво! Няма да ги отворят, защото ще се разкрият много лоши неща за тях, но поне тия мошеници ще си платят за злините през годините, като заводско дефектните карти, които накара и Епъл и Плейстейшън да се откажат от тях.

Коментар