Twitter бот следи самолетите на руски олигарси

Гражданските самолети са лесно проследими с използване на достъпни инструменти
(снимка: CC0 Public Domain)

Късно вечерта в последния ден на януари Airbus A340-300 излита от международното летище Мюнхен в Германия. Възможно е самолетът да е бил празен, ако не броим екипажа, но най-вероятно е превозвал пътник, искащ бързо да напусне града.

Самолетът е собственост на руския олигарх Алишер Усманов, за когото е известно, че обича да посещава минерални извори в Баварските Алпи. Към момента на излитането обаче на руските бизнесмени вече е забранено да пътуват в Европейския съюз.

Двадесет минути след излитането бот в Twitter съобщава, че самолетът на Усманов се е насочил на изток. Часове по-късно машината каца в Ташкент, столицата на Узбекистан, родния град на Усманов, разказва Arstechnica.

Ботът е дело на американски младеж, който неотдавна се прочу по цял свят с това, че разработката му следи всички полети на Илон Мъск. „Хората ме питат за Путин от известно време. Искат да знаят дали могат да го проследят”, казва 19-годишният Джак Суини, студент в Университета на Централна Флорида, пред NBC News.

Самолетите на Путин очевидно не прекарват много време във въздуха, но свръхбогатите олигарси изглежда летят доста. Ботът @RUOligarchJets следи общо 46 самолета. Публикува актуализации всеки път, когато някой от тях излита или каца. 46-те самолета са притежавани или наети от малко над 20 руски олигарси.

Данните за лайнерите идват от ADS-B Exchange – сайт, който събира данни от авио-ентусиасти, които използват собствено оборудване за наблюдение на движението на самолетите.

Ботът на Sweeney е възможен благодарение на системата за автоматично наблюдение и излъчване ADS-B, която е необходима за много самолети, летящи в САЩ и ЕС. В рамките на тази система самолетите използват GPS и бордовите си сензори, за да изчисляват и периодично да предават данни за своята позиция, надморска височина и скорост.

Всеки с подходящ приемник може да слуша предаваните отчети. Системата революционизира контрола на въздушното движение, предоставяйки точни данни за местоположението и скоростта на самолетите всяка секунда.

ADS-B приемници могат да бъдат купени за няколкостотин долара. Сайтът ADS-B Exchange пък има кратко ръководство, което обяснява как хората могат да свържат тези приемници към компютър Raspberry Pi и да споделят данни със сайта.

Това, което прави бота на Суини интересен, е че събира данните от ADS-B и споделя резултатите в Twitter, една от най-посещаваните социални мрежи. На фона на военния конфликт между Русия и Украйна публикуването на подобна информация е интересно за мнозина, а някои допускат, че @RUOligarchJets може дори да „послужи като форма на разузнаване с отворен код във войната”.

Коментар