Студент иска $50 000 от Илон Мъск, за да не го следи

Частният самолет на Илон Мъск е под постоянно наблюдение от един бот
(снимка: Elon Musk’s Jet / Twitter)

19-годишният Джак Суини спечели малко интернет слава, когато Protocol публикува история за един от неговите ботове в Twitter. Студентът поддържа ElonJet – тракер, който докладва, когато частният самолет на Илон Мъск излети или кацне някъде.

Суини има няколко други бота от този вид, които използват публично достъпни данни за въздушния трафик, за да следят частните полети на знаменитости като Бил Гейтс и Джеф Безос. Въпреки това, имайки над 180 000 последователи, ElonJet е най-известното творение на Суини. И именно тази популярност привлече не друг, а Илон Мъск към бота, съобщи Engadget.

Миналата есен предприемачът се свърза със Суини относно ElonJet. „Можеш ли да свалиш това? То е риск за сигурността”, каза той. Мъск обеща на Суини още, че ще му даде 5000 долара, за да изтрие акаунта и да попречи на „лудите” да знаят местонахождението на големия бизнесмен.

Суини направи насрещно предложение: „Има ли шанс да увеличим сумата на $50 000? Това би било голяма подкрепа за колежа ми и вероятно би ми позволило да си купя кола, може би дори Model 3”. Мъск обеща да помисли над предложението. Оттогава обаче двамата не са си говорили.

По това време Суини обясни, че не се притеснява от обратната комуникация от Мъск. Заниманията му с ElonJet са го е научили как да пише код и са му осигурили място на непълно работно време в компанията UberJets.

Сега тийнейджърът изглежда е променил мнението си. В ново интервю за Business Insider той сподели, че е решил да обяви публично предложението си към Мъск, след като милиардерът изглежда е загубил интерес към евентуалната сделка.

„Свърших много работа по това и 5000 долара не са достатъчни”, категоричен е Суини. Според него, първоначалната оферта няма да замени „забавлението”, което си е създал, работейки по създаването на бота.

Няма индикации дали Мъск има интерес да преговаря със Суини по-нататък. След първоначалния им разговор главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX е приложил някои от техническите съвети, дадени от Суини за това да направи самолета си по-труден за проследяване.

Мъск, от своя страна, е казал на Суини, че „не намира за правилно да плати, за да приключи това”.

Коментар