Citrix става частна, продават я за $16,5 млрд.

Citrix отново е частна компания в търсене на повече гъвкавост на пазара
(снимка: Business Wire)

Софтуерната компания Citrix Systems ще стане частна отново – срещу 16,5 милиарда долара. Неин собственик ще бъде Vista Equity Partners, който иска да се възползва от бума на системите за облачни изчисления, допълнително ускорен от пандемията.

Citrix заяви, че нейните досегашни акционери ще получат по 104 долара на акция. Очаква се сделката да бъде завършена до средата на 2022 г., съобщи Ройтерс.

Сделката ще доведе до обединяване на Citrix с фирмата за анализи на данни Tibco Software. Vista ще притежава около 65% от комбинираната компания след приключване на сделката.

Сливането на двете фирми, които са големи играчи в корпоративното софтуерно пространство, ще позволи на Vista да продава продукти на „кръстосана клиентска база” от 400 000 корпоративни организации в 100 държави. Сред тях са 98% от фирмите от класацията Fortune 500.

„Днешното съобщение е кулминацията на процес на стратегически преглед, който се провежда в продължение на пет месеца”, каза временният главен изпълнителен директор на Citrix Боб Калдерони. По думите му, обвързването на Citrix и Tibco ще бъде нещо, което „променя правилата на играта” на пазара на „десктоп като услуга” (DaaS).

„Обединени с Tibco, ние ще можем да работим в по-голям мащаб и да обслужваме по-голяма клиентска база чрез по-широк набор от решения, за да ускорим техните цифрови трансформации и да им позволим да се възползват от бъдещето на хибридната работа”, допълни Калдерони.

Бидейки частна компания, Citrix Systems ще има повече гъвкавост за придобиване на DaaS технологии и ускоряване на прехода към облака, подчерта шефът. Това е съществено поради най-малко две причини. От една страна, търсенето на DaaS решения нараства интензивно. От друга, през 2021 година компанията не успя да постигне очаквания бизнес-растеж.

Годишните приходи на Citrix за миналата година в размер на 3,22 милиарда долара са паднали с 1% спрямо 2020 г. (3,24 милиарда долара). По това време Citrix започна да сигнализира, че обмисля различни „стратегически опции”, включително пълната продажба на компанията.

Коментар